Voyager-1 a reușit să transmită din nou date care pot fi citite, din spațiu, de la o distanță de peste 24 de miliarde de kilometri

Voyager-1 a reușit să transmită din nou date care pot fi citite, din spațiu, de la o distanță de peste 24 de miliarde de kilometri

Agenția spațială americană declară că sonda sa Voyager-1 trimite din nou informații utilizabile înapoi pe Pământ, după luni de zile în care datele transmise n-au putu fi citite.

Sonda Voyager-1 a fost lansată de pe Pământ în 1977

Nava spațială NASA, în vârstă de 46 de ani, este cel mai îndepărtat obiect al umanității. O defecțiune a computerului a oprit-o să returneze date care pot fi citite în noiembrie, dar inginerii au remediat acum acest lucru, potrivit BBC.

Pentru moment, Voyager trimite înapoi numai date despre sistemele sale de bord, dar lucrările ulterioare ar trebui să readucă online instrumentele științifice.

Voyager-1 se află la mai mult de 24 de miliarde de km distanță, atât de departe, încât mesajele sale radio ajung abia după 22,5 ore până la noi.

Voyager-1 a fost lansat de pe Pământ în 1977 într-un tur al planetelor exterioare, dar apoi a continuat să meargă mai departe.
S-a deplasat dincolo de bula de gaz emisă de Soare – un domeniu cunoscut sub numele de heliosferă – în 2012, iar acum este încorporată în spațiul interstelar, care conține gazul, praful și câmpurile magnetice de la alte stele.

Voyager 1 și Voyager 2 călătoresc spre centrul galaxiei noastre

Obiectivul principal al perechii Voyager 1 și Voyager 2 a fost să cerceteze planetele Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun – o sarcină pe care au finalizat-o în 1989.

Au fost apoi îndreptate către spațiul profund, în direcția generală a centrului galaxiei noastre.
Puterea lor provine de la generatoarele termoelectrice cu radioizotopi (RTG), care convertesc căldura din plutoniul în descompunere în electricitate. Procesul de degradare continuă înseamnă că generatoarele produc ceva mai puțină energie în fiecare an.

Cât timp mai pot continua cele două stații Voyagers este incert, dar până acum inginerii au găsit întotdeauna diverse strategii pentru a realiza câțiva ani în plus de operațiuni.

Chiar dacă ambele călătoresc cu peste 15 km pe secundă, nu s-ar apropia de o altă stea timp de zeci de mii de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)