Vouchere de alimente 2022. Românii riscă să rămână cu cardurile blocate dacă nu respectă regulile
Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă odată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
Reguli stricte pentru folosirea voucherelor sociale
Beneficiarii trebuie să știe că riscă să rămână cu cardurile blocate dacă nu respectă regulile stricte impuse de autorități.
Regula spune că ajutorul financiar primit de la stat o dată la două luni, în valoare de 250 de lei, pentru cei cu venituri mici, se aplică și poate fi folosit doar în cumpărarea alimentelor și meselor calde.
Mulți au crezut că au găsit o ușiță, descoperind că prin tichete pot achita și alte produse necesare traiului. Însă aceste scheme au fost descoperite, iar cei care au folosit, până și în mod complet inocent, banii primiți pentru achitarea altor produse, au fost blocați, iar dreptul acestora la carduri a fost revocat.
Românii a căror conturi au fost blocate au încercat să îi atenționeze pe ceilalți beneficiari ai
Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă odată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.
Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în care sunt probleme.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat duminică schimbări importante privind voucherele pentru alimente. Valoarea acestora se va mări de anul viitor. Dacă în 2022 de vouchere beneficiau doar cei cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei, anul viitor suma va crește la 1.700 de lei, potrivit romaniatv.net.
Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari
În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.
Cine primeşte voucherele sociale:
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare tabili sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare tabili sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au tability dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.