Vot moțiune Vlad Voiculescu. Deputații au respins demersul opoziției. Moțiunea simplă a picat

Publicat: 17 02. 2021, 13:05
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a picat.161 de deputați au votat împotriva moțiunii simple, iar 140 au votat ”pentru”.Regulamentul prevede că pentru aprobarea unei moțiuni simple este nevoie de votul majorității deputaților prezenți. Coaliția PNL – USR/PLUS – UDMR are majoritatea în Camera Deputaților, adică 169 de voturi, în timp ce PSD și AUR au, împreună 133.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a picat

Aceasta este prima moțiune depusă de opoziție în actuala legislatură.

Parlamentarii PSD au cerut, miercuri, în plen, ca votul electronic asupra moțiunii să fie secret, însă propunerea a fost respinsă.

Moțiunea simplă depus împotriva unui ministru nu are efect juridic. Chiar dacă ar fi fost adoptată, aceasta nu ar fi dus autormat la demiterea ministrului Sănătății. Spre deosebire de moțiunea de cenzură, a cărei adoptare duce la căderea Guvernului, moțiunea simplă echivalează cu un avertisment politic adresat Executivului, premierul nefiind obligat să facă o remaniere.

Ce acuze îi aduc social-democrații ministrului Sănătății

Denumită „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor”, moțiunea împotriva ministrului Sănătății a fost inițiată de PSD.

Printre reproșurile pe care social-democrații i le-au adus lui Vlad Voiculescu se numără faptul că nu a luat măsurile necesare astfel încât tragedia de la Institutul ”Matei Balș” să nu aibă loc.

„Acum, la două luni de la tragedia de la Piatra Neamț, când chiar dumneavoastră sunteți ministru al Sănătății, după o altă tragedie, de data aceasta în București, la Matei Balș, (…), recunoașteți senin că nu ați făcut nimic din ceea ce chiar dumneavoastră susțineați că trebuie făcut URGENT. Dimpotrivă, ați procedat exact cum spuneați atunci că NU trebuie făcut! Ați așteptat să vedeți ce hârtie lipsește, ați scris pe Facebook și v-ați schimbat fotografia de profil! În loc să faceți, din prima zi în care ați ajuns în minister, tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, le-ați comunicat sec românilor că le veți prezenta „un raport privind stadiul măsurilor luate după raportul din noiembrie 2020”. Un raport la un alt raport. Însă ce măsuri ați luat? Concret! Cele pe care chiar dumneavoastră i le cereați în noiembrie ministrului Tătaru? Sau nici una de fapt!? Așa cum de altfel chiar dumneavoastră susțineați public, urgența era alta. Nu vorbele. Nu hârtiile. Nu declarațiile politice. Ci un set de proceduri unitare la nivel național în privința evitării pericolelor legate de utilizarea oxigenului în toate spitalele COVID. Adică fapte. Simple. Concrete”, se arată în textul moțiunii.

La finalul săptămânii trecute, președintele PNL, Ludovic Orban, spunea că parlamentarii liberali nu vor vota moțiunea simplă, susținând că i se pare ”ridicol” ca un astfel de demers să fie făcut după o lună de mandat.

”Există un principiu elementar al solidarității guvernamentale. În mod evident, PNL nu va vota moțiunea depusă de PSD împotriva colegului nostru de coaliție care girează poziția de ministru al Sănătății. De altfel, mi se pare ridicol să vii, să depui (o moțiune – n.r.) după o lună de mandat, în condițiile în care cred că e nevoie de o durată minimă de timp pentru a face o minimă evaluare privind activitatea unui ministru”, declara atunci Ludovic Orban.