Vot decisiv în Camera Deputaților: Piețele în spații închise își pot continua activitatea în timpul stării de alertă

Vot decisiv în Camera Deputaților: Piețele în spații închise își pot continua activitatea în timpul stării de alertă
Foto: Pixabay

Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede, printre altele, că piețele care funcționează în spații închise pot rămâne deschise în timpul stării de alertă.Concret, deputații au adoptat, cu 173 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 93 de abţineri, proiectul de lege care aprobă OUG 78/2019 privind modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, proiect care conține un amendament introdus de PSD, potrivit căruia, în timpul stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile pot funcționa în continuare, cu respectarea regulilor de protecție sanitară și distanțare. Actul normativ merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Camera Deputaților a decis: Piețele care funcționează în spații închise pot funcționa în perioada stării de alertă

„Pe durata stării de alertă, pieţele agroalimentare în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante, talciocurile, aşa cum sunt definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările şi completările ulterioare, îşi vor putea continua activitatea, cu respectarea restricţiilor referitoare la distanţarea socială şi a măsurilor de protecţie sanitară”, se arată în amendamentul depus de social-democrații Marcel Ciolacu și Daniel Zamfir.

Actul normativ include și un alt amendament care a fost admis în comisiile de specialitate. Aceta prevede că:„în vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu data de 1 ianuarie 2022 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”.

Dacă nu va fi atacată la CCR, Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare

Deși legea a fost adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional,există posibilitatea contestării aceste decizii la Curtea Constituțională. În cazul în care actul normativ nu va fi contestat la CCR, el va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Însă și șeful statului se poate adresa CCR pe tema acestei legi. Președintele are la dispoziție 20 de zile pentru a promulga legea sau a o retrimite în Parlament pentru modificări.

Piețele în spații închise, vizate de restricțiile impuse de autorități

Între timp, piețele care funcționează în spații închise nu își pot desfășura actilvitatea în această periodă, conform restricțiilor impuse de autorități și intrate în vigoare începând de luni, 9 noiembrie.

Comercianții care își aveau tarabele aici vor fi ajutați să le mute în spații deschise amenajate, iar unii primari vor organiza și piețe volante.

„Nu se închid piețele. Se suspendă o perioadă de 30 de zile. Vedem cum evoluează pandemia în perioada asta. Se suspendă activitatea în piețele care sunt în spații închise. Ele nu sunt bine amenajate, nu au ventilație, nu se pot respecta normele de protecție sanitară. (…) Ce scuze încă o dată pentru inconvenientele pe care le creăm printr-o astfel de măsură, dar măsura în sine își propune să păstreze la minim riscul de contaminare”,a declarat Ludovic Orban, pentruB1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`