Vor avea loc evacuări de populație în așteptarea unor posibile viituri pe Dunăre? Ce spune ministrul Mediului despre zonele afectate

Publicat: 26 09. 2024, 20:35
Actualizat: 26 09. 2024, 20:37
Dunarea/ Sursa foto: Pixabay

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat într-o intervenție pentru B1 TV cum se pregătesc autoritățile pentru posibile viituri în urma debitului crescut al Dunării sau în urma precipitațiilor care vor avea loc în România începând cu ziua de duminică. Ministrul a precizata că posibile evacuări din zonele viate pot fi decise de către autoritățile locale:

“Nu pot să răspund în legătură cu eventuale evacuări pentru că acestă măsură este dispusă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la propunerea primarului sau chiar de către Comitetul Național, motiv pentru care nu pot să îmi dau cu părerea în legătură cu acest subiect. Ceea ce le pot recomanda cetățenilor este să fie atenți la avertizările venite dinspre administrația publică locală. Noi ne asigurăm că toți primarii sunt informați, că toate metodele de comunicare, pentru că de multe ori oamenii nu au un telefon performant sau nu au telefonul deschis 24 de ore pe zi sau unii nu au mobil deloc și atunci mai ales în mediul rural există încă instrumente poate mai arhaice dar foarte folositoare atunci când trebuie alarmată o comunitate întreagă”.

Mircea Fechet a mai spus unde acționează în prezent autoritățile prin consolidarea digurilor pentru a evita posibile inundații:

“Între timp încercăm să vedem exact unde trebuie să alocăm resurse. Încă de astăzi au fost dispuse măsuri în ceea ce privește confluența râului Olt cu Dunărea, în zona localității Islaz deja se execută acolo niște lucrări cu niște panouri de protecție ale digului cu speranța că Oltul nu va inunda comuna respectivă. Ea a fost puternic afectată în anul 2006. De asemenea, în zona localității Borcea și în zona localității Fetești se intervine acum cu niște saci de mari dimensiuni, între 1-2 tone umpluți cu nisip care vin în completarea sau susținerea digului de apărare la Dunăre. Acolo avem o eroziune pronunțată de mal pe care o vom gestiona. Începând cu ziua de mâine când vom avea informații suficient de detaliate vom ști exact unde să alocăm resursele din centrele de intervenție rapidă”.