Vom avea caise puține și scumpe. Pomicultorii români au făcut noapte albă încercând să-și protejeze pomii înfloriți cu focuri care au ars până dimineața

Vom avea caise puține și scumpe. Pomicultorii români au făcut noapte albă încercând să-și protejeze pomii înfloriți cu focuri care au ars până dimineața
Pentru că se anunțaseră temperaturi negative în noaptea dinspre miercuri spre joi, pomicultorii români sau simpli gospodari, au aprins focurile lângă caiși, ca să-i apere de îngheț, sursă foto: Facebook

Pragurile de temperatură la care pomii fructiferi încep să aibă probleme depind mult și de starea de vegetație din livadă. Pomii înfloriți sunt în pericol când temperaturile coboară sub pragul de zero grade Celsius. Iar caișii înfloresc cel mai devreme.

În întreaga țară, focurile au ars aproape toată noaptea în încercarea disperată a pomicultorilor români de a salva o parte din producția de caise

Pentru că se anunțaseră temperaturi negative în noaptea dinspre miercuri spre joi, pomicultorii români sau simpli gospodari, au aprins focurile lângă caiși, ca să-i apere de îngheț.

De altfel, la minus două grade Celsius, pomicultorii sunt sfătuiți să acționeze la încălzirea livezii. Se pot amplasa sobe mici sau găleți metalice în care să se ardă resturi vegetale, rumeguș, cauciuc, crengi etc. Sursele de căldură se pun între pomi, la distanțe de circa 30 de metri pe rânduri.

Fumul rezultat va crea o perdea care acționează ca un ecran protector, iar căldura generată va proteja pomii de temperaturile negative și vor împiedica formarea brumei, fenomen periculos pentru pomii fructiferi.

Unii au recurs la metoda focurilor deschise și au postat video-uri pe grupurile de pomicultori de pe Facebook unde au fost criticați de restul membrilor pentru că-și pârjolesc singuri ce-a mai rămas din caiși.

sursă foto: Facebook

Comentariile n-au întârziat să apară: „I-ai pârlit”, „Fără supărare, dar decât să faci aşa foc în livadă mai bine o laşi să înghețe!”, „Tu vrei sa încălzești toată localitatea ? Pomi pârliți.”, „Doamne feri”, „Fără supărare dar asta este o dovadă clară că prostia omenească nu are limite!”.

Alții au încercat protejarea pomilor înfloriți cu microaspersoare instalate pe deasupra. Ei spun că gheața formată pe pomi are rost de izolare și așa florile nu sunt expuse la temperaturile de afară.

Sursă foto: Facebook

Când apa îngheață pe flori transferă caldura către flori care rămân la 0 grade in interiorul florilor. Este o tehnică descoperită în anii 60 și folosită cu succes în toate livezile care au acces la apă.

Unul dintre comentatori l-a felicitat pe cel cu inițiativa spunând că aceasta este „Cea mai eficientă metodă de a proteja pomii de ger. Cine a umblat prin Europa a văzut, în Italia, Franța, Germania, sute de hectare cu pomi înfloriți transformați în cleștar.”

Un alt pomicultor a scris: „În sfârșit, cineva care s-a documentat înainte!
Sper ca vântul să nu fi distrus toată strădania dumneavoastră, deoarece, dacă gheața nu s-a format de la apariția temperaturii negative, poate să fie și mult mai rău, adică să nu le mai vedeți nici culoarea.

Această metodă este cunoscută ca agravând problema, folosită când este vânt. Dacă aspersia a fost făcută permanent, și gheața nu s a uscat, veți avea nevoie de ajutoare la rărit…
Mai este și aspectul cu crengile rupte… Mult noroc, și așteptăm rezultatul.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`