Vlăduț avea 22 de ani și o viață întreagă în fața ochilor, dar un cancer galopant i-a curmat brusc existența. Și mai dureros este faptul că tatăl tânărului a murit în urmă cu ceva timp de aceeași boală, iar mama lui se luptă și ea cu maladia.
Tânărul făcuse Filologia la Seminarul Teologic, iar vestea că are cancer, boală care îi răpise și tatăl, a primit-o cu mult curaj. A vrut să lupte și să o învingă în primul rând pentru mama lui, care l-a crescut cu mari sacrificii. Dar în ultima vreme, obosise. A slăbit mult și nu mai avea putere să lupte.
„Vlăduț a făcut o formă dură a bolii. Sau așa credem noi, care mai știam câte ceva despre el. În ultimul an, știu că a stat mai mult în casă. În urmă cu vreo lună, două, un prieten mi-a spus că ar fi bun un cărucior pentru Vlăduț, căci nu mai putea merge. Mi-am dat seama că era greu cu el, din ce în ce mai greu. Apoi știu că a mai fost la spital, dar situația nu s-a mai îndreptat. Când am auzit, ne-am dat seama că viața e nedreaptă. Prea multă suferință în familia asta. Și tatăl a murit de cancer. Mama e bolnavă, iar acum ea își îngroapă băiatul. Dumnezeu să îl ierte pe Vlăduț, iar mamei sale să îi dea sănătate și multă putere de a trece peste toate”, au mărturisit colegii tânărului pentru vremeanoua.ro.
Și mama lui Vlăduț se luptă cu cancerul. Femeia, care a primit lovitură după lovitură, a fost și ea diagnosticată cu maladia, iar în urmă cu ceva timp a suferit chiar și o intervenție chirurgicală. A fost o perioadă extrem de dificilă pentru ea să vadă cum fiul său se stinge pe picioare chiar în fața sa. În plus, a fost nevoită să își caute resurse pentru a lupta și ea cu boala.
Statistica bolnavilor de cancer din Vaslui este la rândul său dramatică. Peste 8.500 de persoane suferă de această boală în prezent. Iar datele arătau că în 2018, patru vasluieni erau diagnosticați cu cancer în fiecare zi.
Potrivit datelor Centrului Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate (CNEPSS), în perioada ianuarie-septembrie 2018 s-au înregistrat 46417 cazuri noi de cancer (incidența de 317,5 la 100000 de locuitori) comparativ cu 42883 cazuri noi de cancer (incidența de 293,4 la 100000 de locuitori) în aceeași perioadă a anului 2017.
Numărul bolnavilor rămași în evidență în perioada ianuarie-septembrie 2018 a fost de 488.824 comparativ cu 469.624 bolnavi rămași în evidență în aceeași perioadă a anului 2017. Mortalitatea prin tumori a crescut de la 233,0 (51803 decese) în anul 2016 la 233,4 (51825 decese) în anul 2017 şi reprezintă a doua cauză de deces în România.