Vlad Voiculescu, despre sancţiunile pentru cei care vaccinează persoanele peste rând: ”Suma va trebui să fie una de care să-şi aducă aminte fără bucurie”

Publicat: 29 01. 2021, 22:57
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus, la Digi 24,că de săptămâna viitoare vor fi introduse sancţiuni pentru coordonatorii centrelor de vaccinare care vor vaccinaalte persoane decât cele care sunt în fiecare etapă de vaccinare.

Acesta a spus că au fost cazuri când vaccinarea s-a făcut”la mica înţelegere” sau „pe baza unor prietenii”.

„Legea se încalcă şi acum şi nu se falsifică acte, pentru că ceea ce am găsit noi că s-a întâmplat este că s-au dus şi, la mica înţelegere, fără să facă un dosar falsificat sau vreun document de genul acesta, pur şi simplu s-au dus şi, pe baza unei prietenii, nu vreau să presupun altceva, şi au făcut vaccinul, lucrul ăsta este…într-un fel anume. Eu cred că dacă vrei să impui o regulă, la un moment dat trebuie să impui şi o sancţiune. Şi de aceea săptămâna viitoare vom avea şi sancţiuni foarte clare. (…) Dacă cineva va binevoi să facă vaccinul, pentru că nimeni nu-şi face vaccinul singur, nu-i aşa? Dacă un coordonator al unui centru de vaccinare va binevoi să ia un vaccin care ar trebui să meargă către o persoană vârstnică, sau către o persoană cu o boală cronică sau către o persoană care are cu adevărat nevoie şi să vaccineze un amic, un vecin sau mai ştiu eu pe cine va trebui să plătească pentru asta şi suma va trebui să fie una de care să-şi aducă aminte fără bucurie”, a declarat Vlad Voiculescu, la Digi 24.

Acesta a mai spus că şi dacă ar fi inclus în etapa a doua de vaccinare doar persoane vârstnice şi cu boli cronice „poate că ar fi existat destui nesimţiţi care ar fi spus că sunt foarte bolnavi”.

Ce spune medicul sancționat la cererea Ministerului Sănătății

Medicul de la Spitalul Rădăuți, Andrei Manta, care a fost amendat de DSP Suceava la cererea Ministerului Sănătății,a vorbit, la B1 TV, despre situația în care au fost vaccinate563 de persoane care nu erau eligibile în această etapă a campaniei.

Andrei Manta, directorul centrului medical din Rădăuți, a precizat că nu există coeziune, coroborare, consecvență cel puțin în ceea ce privește colaborarea pe platforma informatică.

Au fost niște sesizări, nu pot să vă spun exact nuanța sesizărilor. Ce-i drept, după cum precizează și DSP, au fost 563 de persoane care s-au vaccinat, deși nu erau programați. Informația conform căreia au fost vaccinați pacienți care nu erau sau nu se încadrau etapei a doua este eronată. Din punctul meu de vedere, pacienții au fost programați, dar nu au venit când au fost programați. Dacă detaliez, vă pot spune următoarele:

Astăzi avem de-a face cu un număr de pacienți care s-au prezentat la centrul de vaccinare, parte din ei aveau programarea făcută, de exemplu ieri, nu au ajuns la programare, au venit azi cu acea dovadă pentru că erau programați cu o zi înainte. Evident nu i-am refuzat și faptul că figurează astăzi programați, arată că de fapt erau neprogramați în ziua respectivă. Și atunci când se emit acele liste nominale cu cei care s-au programat în ziua respectivă, arată că în afara numărului deja programați de pacienți, mai apar și un alt număr de pacienți care nu erau programați.

De când a început vaccinarea pentru etapa a doua, asta s-a întâmplat.”, a precizat medicul joi seară la B1 TV.

Întrebat dacă gestul Ministerului Sănătății de a da aceste sancțiuni este unul abuziv și nejustificat, acesta spune că nu este în măsură să catalogheze acest gest.

“La cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul Direcției Sănătate Publică Suceava au efectuat un control la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți, după ce s-a constatat că, în perioada 15-23 ianuarie 2021 au fost imunizate în acest centru 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

Controlul a avut ca scop verificarea modului de aplicare a Strategiei de vaccinare împotrivaCOVID-19în România în acest centru.

La momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicația Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienți programati pentru ziua în curs. Listele cu pacienți pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului și redirecționate mai apoi de acesta personalului care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienților programați”, precizează Ministerul Sănătății.