Pentru a se putea moderniza și a putea trece cu bine peste provocările noilor cerințe tehnice impuse de revoluția digitală, presa trebuie susținută prin programe speciale de finanțare adaptate nevoilor de dezvoltare actuale, a declarat senatorul PNL Vlad Pufu, secretarul Comisiei pentru Afaceri Europene, la Reuniunea președinților Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene (COSAC).
Senatorul Vlad Pufu a participat, în perioada 10 – 11 iulie, la Praga, la Reuniunea președinților COSAC, care a deschis seria evenimentelor organizate de Cehia, în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției rotative a Consiliului UE, după mandatul deținut anterior de Franța, se arată într-un comunicat transmis de Senatul României.
Este pentru a doua oară când Cehia deține Președinția Consiliului UE, iar domeniile prioritare sunt: gestionarea crizei refugiaților ucraineni și reconstrucția post-belică a Ucrainei, securitatea energetică a UE, consolidarea capacităților UE în domeniul apărării și securitatea cibernetică, reziliența strategică a economiei europene, reziliența instituțiilor democratice.
„Conferințele organelor specializate în afaceri europene din parlamentele Uniunii Europene (COSAC) sunt organizate de statul membru UE deținător al Președinției Consiliului şi reprezintă cel mai important for de dezbatere a problemelor europene între membrii parlamentelor naționale din cadrul Uniunii”, a explicat Senatul României.
Reniunea de la Praga a fost organizată în principal de către Președinția Senatului ceh și a fost deschisă de Miloš Vystrčil, Președintele Senatului ceh, alături de David Smoljak, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, respectiv Ondřej Benešík, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților.
„Agenda reuniunii s-a axat pe două tematici principale: prezentarea priorităților Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene de către Jan Lipavsky, ministrul afacerilor externe din guvernul Cehiei și provocările actuale la adresa mass-media la care vorbitori principali au fost Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori și transparență şi Othmar Karas, prim vicepreședinte al Parlamentului European și Jan Lipavsky, ministrul afacerilor externe”, se mai arată în același comunicat.
Potrivit Senatului României, în intervenția sa, din al doilea panel, senatorul Vlad Pufu a subliniat că ,,libertatea de exprimare, opinie, informare și libertatea presei sunt fundamentale pentru orice societate democratică funcțională, robustă și rezistentă. În contextul crizelor recente, precum pandemia de COVID-19 și situația din Ucraina, este esențial ca democrația să continue să se adapteze pentru a face față amenințărilor prezente și a se pregăti pentru crizele viitoare. În acest context, avem nevoie de o presă liberă pentru a consolida democrațiile europene, iar acest lucru este posibil doar având o presă independentă din punct de vedere economic”.
Liberalul a spus că susține și apreciază ,,pe deplin munca jurnaliștilor și a profesioniștilor media ,,care acționează precum gardieni ai democrației și ai statului de drept”.
De asemenea, el a subliniat că ,,pentru a se putea moderniza si a putea trece cu bine peste provocările noilor cerințe tehnice impuse de revoluția digitală, presa trebuie susținută prin programe speciale de finanțare adaptate nevoilor de dezvoltare actuale (High Definition, digitalizare, online). Trecerea către online a instituțiilor mass media liniare sunt provocări care au nevoie de suport, iar aceste programe ar trebui gestionate direct de instituțiile europene din Bruxelles. Pe de altă parte este nevoie să creăm la nivelul statelor europene un cadru legislativ care să protejeze concret independența a mass-media, pentru securitatea fizică și economică a jurnaliștilor”.
„Totodată, este necesar să elaborăm un cadru legislativ care să protejeze mai mult drepturile de autor în online furnizate de creatorii de conținut, iar jurnaliștilor trebuie să li se garanteze independența și dreptul lor de a se documenta și de a publica informații. Fake News sau dezinformarea online pot fi combătute doar printr-o presă de calitate, independentă și liberă” a conchis Vlad Pufu.
La conferință au participat delegațiile comisiilor pentru afaceri europene ale parlamentelor țărilor membre UE, reprezentanți ai statelor candidate și potențial candidate, membri ai Parlamentului European, Comisiei Europene, a mai precizat Senatul României.