Expertul în politici de sănătate Vlad Mixich critică într-o postare pe Facebook modul în care autoritățile decid să aloce dozele de vaccinuri împotriva COVID-19, fără a ține cont de cerere. Astfel, mulți români sunt nevoiți să se programeze la vaccinarea împotriva COVID-19 în afara localității lor, având în vedere că din cauza stocurilor insuficiente dozele se epuizează rapid.
Pentru că vor săs e vaccineze cât mai rapid, mulți români aleg să se vaccineze în afara orașului în care locuiesc, o strategie total ineficientă, consideră Vlad Mixich, pentru că autoritățile consumă multe resurse pentru a distribui doze de vaccin în comune unde cererea este mică:
„E ceva ce nu înțeleg aici, poate altcineva înțelege? De ce ai ține mii și mii de doze de vaccin anti COVID-19 pe stocuri în comuna Talpa (de exemplu), când cererea masiv nesatisfăcută este altundeva, în marele oraș aflat la 100-150 km distanță, unde sunt 0 (zero!) stocuri?
O explicație posibilă, să zicem, este ca să asiguri o vaccinare echitabilă și în rural, nu doar în urban. Dar atunci de ce permiți orășenilor să vină și să se vaccineze în comuna Talpa?”, continuă Vlad Mixich.
Concluzia sa este că „singurul rezultat obținut prin această abordare este o ineficiență uluitoare: nu doar că obligi mii de oameni să facă drumuri lungi total inutil, dar și transporți acele mii de doze total inutil în diferite comune.
Rezultă mult timp pierdut, mulți bani pierduți pentru beneficii minime. Ai zice că organizarea distribuției stocurilor de vaccinuri în România e făcută de un nene undeva într-un excel banal, fără ca omul să fi auzit că există de mulți ani softuri inteligente care îți permit să programezi până în cel mai mic detaliu lanțurile de distribuție în așa fel încât să fie flexibile și să se ducă vaccinul după om, nu să alerge omul sute de kilometri după vaccin.”
Vlad Mixich sfătuiește ca cei vaccinați să doarmă bine în noapte de dinainte și de după vaccinare:
„Oricât de ciudat ar suna, sistemul nostru imunitar funcționează sincronizat cu ritmul nostru circadian și se pare că atât momentul vaccinării (preferabil dimineața), cât și calitatea somnului poate ajuta protecția oferită de vaccinare. Deocamdată doar se pare, mai e nevoie de multe date ca să fim siguri, dar un somn bun face întotdeauna minuni, inclusiv ne poate ajuta să înțelegem lucruri…”.