”Școala fără manuale la stat, cu ministru mincinos și agramat”. Vlad Gheorghe (USR): ”Licitația pentru manualele școlare, împărțită de ei în 202 loturi. 75% dintre manuale nu au avut ofertant din cauza fragmentarii excesive”  

”Școala fără manuale la stat, cu ministru mincinos și agramat”. Vlad Gheorghe (USR): ”Licitația pentru manualele școlare, împărțită de ei în 202 loturi. 75% dintre manuale nu au avut ofertant din cauza fragmentarii excesive”  
Foto: pixabay.com

A început școala, însă nu toți elevii a primit manuale în prima zi în care s-au reîntors la cursuri. Cele mai mari probleme sunt la clasa a VI-a şi a VII-a, unde nici până acum nu au fost tipărite 17 manuale. Zilele trecute, ministrul Interimar al Educației, Daniel Breaz, anunța că problema a fost rezolvată în proporție de 99%, iar pentru întârzieri a aruncat vina asupra editurilor, susținând că manualele nu au fost tripărite la timp din cauza contestaţiilor pe care le-au depus cei care au participat la licitaţiile pentru manuale.

Problemele au apărut din cauza incompetenței subordonaților ministrului și a corupției, acuză Vlad Gheorghe, de la USR, care a publicat pe Facebook, câteva cifre rezultate după o analiză a licitației pe manuale.

Acesta arată că licitația a fost împărțită în 202 loturi, iar acesta ar fi principalul motiv pentru care 75% dintre manuale nu au avut un ofertant. Contestațiile au durat o lună, iar în cele din urmă, după descoperirea unor nereguli, s-a dispus refacerea licitației, care s-a întins pe patru luni.

”ȘCOALA FĂRĂ MANUALE LA STAT, CU MINISTRU MINCINOS ȘI AGRAMAT

Daniel Breaz, Ministrul Învățământului, zice că „datorită” contestațiilor la licitație copiii nu vor avea manuale la începutul școlii.

Minte. Din cauza (!) incompetenței subordonaților săi și a corupției nu s-au făcut manualele.

Am analizat licitația pentru manualele școlare, împărțită de ei în 202 loturi (părți):
– 155 de loturi NU AU AVUT NICIUN OFERTANT.

Vina e a cui a gândit licitația: au fragmentat în prea multe loturi și nu sunt atractive pentru ofertanți (prea puține manuale pe un lot).
– restul 47 loturi au fost EVALUATE ABIA ÎN 4 LUNI. Deja nu prea mai era timp să și facă manualele.
– licitația a fost CONTESTATĂ CU SUCCES pentru nereguli la punctarea ofertelor, cu acuzații de corupție (favorizare + oferte false).
– CONTESTAȚIILE AU DURAT DOAR 30 DE ZILE.
– astăzi 41 de contracte sunt semnate, doar 6 mai sunt în contestație.

Deci 75% dintre manuale nu au avut ofertant din cauza fragmentarii excesive a licitației, contestațiile au durat doar 1 lună, deși a durat 4 luni licitația au fost găsite nereguli așa mari încât s-a dispus refacerea ei”, a scris Vlad Gheorghe pe Facebook.

”Școala fără manuale la stat, cu ministru mincinos șI agramat”. Vlad Gheorghe (USR): ”Licitația pentru manualele școlare, împărțită de ei în 202 loturi. 75% dintre manuale nu au avut ofertant din cauza fragmentarii excesive”

Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a explicat, sâmbătă, că manualele școlare noi nu au ajuns încă la elevi din cauză că entitățile implicate în licitațiile organizate în 2019 au depus contestații, precizând că nu este o problemă a Ministerului, potrivit edupedu.ro, care a semnalat că instituția a demarat târziu procedurile de atribuire a contractelor, deși avea toate instrumentele să o facă mult mai devreme.

Cu această ocazie, ministrul Breaz a comis și o greșeală gramaticală. „De ce această problemă? Datorită unor contestaţii depuse de cei care au participat la aceste licitaţii şi nu este o problemă care să fie problema ministerului”, afirmă Breaz, deși prepoziția „datorită” se folosește exclusiv alături de construcții cu efect pozitiv, și nu de cele negative.
„De asemenea în fiecare an s-a discutat foarte mult de manualele şcolare. Era prima zi de şcoală în care elevii mergeau la şcoală, nu existau manuale sau nu existau toate manualele pe băncile elevilor. Această problemă în momentul de faţă a fost rezolvată în proporţie de 99% şi se discută şi despre acel 1%. Adică toţi elevii vor beneficia de manuale în fomat tipărit.

Avem o singură problemă la clasele a VI-a şi a VII-a unde mai avem 17 manuale care în momentul de faţă se află în format electronic pe site-ul ministerului şi pot fi descărcate oricând de acolo, pot fi utilizate pentru o perioadă, am mai spus şi mă repet, scurtă eu sper un orizont maxim doua săptămâni în care vor fi tipărite şi aceste manuale.

De ce această problemă? Datorită unor contestaţii depuse de cei care au participat la aceste licitaţii şi nu este o problemă care să fie problema ministerului, deci nu din cauza Ministerului Educaţiei Naţionale nu sunt aceste manuale pe băncile elevilor în prima zi de şcoală. Dar comparativ cu alţi ani stam extrem extrem de bine”, a declarat Daniel Breaz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`