Viziunea lui Elon Musk despre viitor. Ce a realizat deja și cum poate schimba lumea
Puțini știu că Elon Musk, miliardarul care deține Tesla și Space X, avea planuri mărețe încă de pe vremea când era student.
Musk a studiat fizica și economia la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite, apoi la Queen’s University în Ontario, Canada, vorbind încă de atunci de explorare spațială sau mașini electrice și aspectele care vor transforma lumea în viitorul apropiat.
Viziunea lui Elon Musk asupra viitorului
Miliardarul credea că Internetul, apărut în anii 90, pe care l-a comparat cu sistemul nervos uman, „va schimba fundamental umanitatea”.
„Dacă nu ai avea un sistem nervos, nu ai ști ce se întâmplă în jurul tău. Degetele tale nu ar ști ce comenzi să urmeze. Similar, modul în care informația putea să circule, înainte de Internet, era prin difuzie. Comunicarea la distanță cu alți oameni se realiza printr-o scrisoare. O difuzie extrem de lentă a informației. Și dacă iți doreai acces la cărți și nu aveai o bibliotecă, asta era. Acum, ai acces la toate cărțile și informațiile din lume aproape instant, chiar și dacă te afli într-o locație de pe vârful unui munte „, a declarat acesta în cartea „Elon Musk: Tesla, SpaceX și căutarea unui viitor fantastic”, citează WallStreet.
De asemenea, Musk era convins că viața va deveni „multi-planetară”, iar conștiința umanității va face un salt ce va schimba lumea. Încă din copilărie, acesta era fascinate de cărțile SF și spera că, într-o zi, va construi „nave spațiale pentru a extinde orizontul speciei umane”, fapt împlinit cu Space X, proiect ce a avut la bază, spune el, cele 7 cărți SF „Fundația”, scrise de Isaac Asimov.
Amintim, pe 30 mai 2020, proiectul privat Space X a trimis cu succes doi astronauți ai NASA pe orbită pentru prima data. Acum, privirea lui Musk este direcționată spre colonizarea planetei Marte.
Și modificarea genetică era un subiect de interes pentru patronul Tesla.
„Va deveni ceva normal, cred, să modifici genomul uman pentru a scăpa de boli sau alte afecțiuni. Dacă există o situație în care cu siguranță vei muri de cancer la 55 de ani, atunci probabil că ai prefera să fii editat. Nu argumentez pro sau contra acestei tehnologii, ci spun că este foarte probabil să devină o realitate”, spunea Musk, conform sursei citate.
Totodată, Elon Musk voia, încă din adolescență, să creeze noi tehnologii pentru a obține energie sustenabilă, considerând-o cheia ce va schimba viitorul.
„Sustenabilitatea, de fapt, a fost un aspect despre care credeam că este important înainte ca impactul activității umane asupra mediului să devină atât de evidente”.
Așa ar fi luat naștere compania de mașini electrice Tesla, în 2004, care recent a devenit cel mai valoros producător auto din lume, după ce capitalizarea de piață a companiei a depășit prima dată Toyota.
În ceea ce privește inteligența artificială, Musk spunea, anul trecut, la World Artificial Intelligence Conference din Shanghai, că „la un moment dat calculatoarele ne vor depăși în toate modurile”, ajungând inclusive la scenario apocaliptice, desprinse din filmele de la Hollywood.
„AI este capabilă de mult mai mult decât consideră majoritatea, iar rata de perfecționare este exponențială”, declara recent Elon Musk.
Elon Musk, pe cale să dărâme o nouă barieră
Producătorul american de vehicule electrice Tesla Inc. este „foarte aproape” să atingă să perfecteze un sistem de conducere autonom de nivel 5, ceea ce ar însemna practic o mașină care se conduce singură în orice condiții. Anunțul a fost făcut de directorul executiv al companiei, Elon Musk, care a vorbit despre capacitatea autoturismelor de a parcurge drumuri fără șofer la volan.
„Sunt extrem de încrezător că nivelul 5 sau, în esență, autonomia completă va deveni realitate și cred că acest lucru se va întâmpla foarte curând. Rămân încrezător că vom avea funcționalitățile de bază pentru un sistem de conducere autonom de nivel 5 până la finalul acestui an”, a afirmat Elon Musk, joi, potrivit Reuters.