Vizele de flotant pentru înscrierea copiilor la școală, în vizorul Poliției Constanța / Primarul Vergil Chițac a cerut verificările: Dacă nu locuiesc acolo, avem o problemă și poliția trebuie să ia măsuri. Situația e absolut anapoda

Publicat: 12 11. 2024, 18:50
Foto: Pixabay

Polițiștii din Constanța verifică „eventuale nereguli în obținerea vizei de reședință” de către părinți în apropierea unor școli după ce, la începutul anului școlar, primarul Vergil Chițac a cerut poliției să meargă la mai multe unități de învățământ identificate de primărie „pentru a-i verifica pe toți cei care sunt flotanți”. Chițac a spus că s-a ajuns la situații aberante și anapoda pentru că părinții se îmbulzesc să-i ducă pe cei mici doar la anumite școli.

Potrivit legii, la înscrierea la școală au prioritate copiii a căror locuință este arondată școlii celei mai apropiate, explică Edupedu.ro.

Ce anume investighează Poliția Constanța

„La data de 12 septembrie la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a fost înregistrată o adresă din care ar rezulta posibile încălcări ale normelor legale în ceea ce privește obținerea vizei de reședință în municipiul Constanța, în proximitatea unor instituții de învățământ, pentru a beneficia de înscrierea copiilor în anul școlar 2024 – 2025.

Precizăm faptul că la acest moment, polițiști de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Constanța efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt și identificarea unor eventuale nereguli în ceea ce privește obținerea vizei de reședință. La finalizarea tuturor cercetărilor pe care polițiștii le efectuează, urmează a fi luate măsurile legale care se impun în astfel de situații”, a transmis IPJ Constanța, pentru Edupedu.ro.

Primarul Chițac, despre lupta părinților pentru școlile ”vedetă”

La începutul anului școlar, primarul Vergil Chițac a declarat pentru presa locală că a redactat un raport și o listă cu școli pentru ca poliția să le verifice, deoarece acolo ar fi fost înscriși copii care nu locuiesc în zonă, pe baza vizei de flotant.

„Dacă nu locuiesc acolo, într-adevăr avem o problemă și poliția trebuie să ia măsuri. Am făcut și eu școala. Pe vremea mea, fiecare era repartizat la școala de cartier. Îmi aduc aminte că eu și copiii din blocul meu eram în subordinea școlii 29. Nu exista ca cineva să meargă la altă școală. Eu vreau să se revină la școlile de cartier. Astfel, evităm și problema cu aglomerația de dimineață, de pe străzi și bulevarde.

Există în oraș așa-consideratele școli bune, unde părinții vor să-și ducă copiii, și pot înțelege dorința asta, dar sunt prea multe cereri care depășesc capacitatea școlară. În cazul Școlii 39, trei clase de pregătitoare au trebuit mutate în altă parte, undeva alături, din cauza aceasta. Situația e absolut anapoda. Mulți cetățeni își fac mutație, viză fictivă de flotant în perimetrul respectiv, pentru a ajunge la acea școală. Și ajungem la următoarea situație: copilul vine din Tomis Nord la Școala 39 (pe lângă faptul că se deplasează cu mașina zi de zi și se produce aglomerația), iar copilul care este acolo, lângă școală, se duce în partea cealaltă. Și se întreabă de ce. Normal că este frustrat. De ce copilul care vine din altă parte este la școala lui? Pentru cei ce stau în zona respectivă, în cartier, este frustrant. Aberant, total aberant. Am făcut raport, vorbit cu chestorul Dumitru Bâltag, comandantul IPJ Constanța, și i-am dat toată lista, pentru a-i verifica pe toți cei care sunt flotanți. Trebuie să facem odată acest lucru”, a declarat primarul Vergil Chițac, pentru Replica Online.