Virusul West Nile în România. Un medic epidemiolog explică de ce a apărut în țara noastră

Publicat: 31 07. 2024, 09:30
Sursa foto: Pixabay

Țânțari purtători ai virusului West Nile au fost depistați în 4 sectoare din Capitală, primăria intensificând acțiunile de dezinsecție în încercarea de a elimina populațiile de țânțari.

Un medic epidemiolog explică de ce a apărut virusul West Nile în țara noastră

Un doctor epidemiolog consideră că ne confruntăm cu această problemă pentru că autoritățile nu iau din timp măsuri de eliminare a țânțarilor.

„La noi în țară, țânțarii sunt, din păcate, prezenți peste tot. În  străinătate, în Germania, de exemplu, aceste insecte sunt extrem de puține spre deloc. Motivul? Autoritățile de acolo iau măsuri de prevenire a răspândirii lor pe tot parcursul sezonului cald. Acolo se iau măsuri permanente și corecte de dezinsecție. Motiv pentru care ei nu se confruntă cu riscul de îmbolnăvire cu West Nile și cu nici un alt virus transmis de aceste insecte. La noi este altă poveste. Noi luăm măsuri abia după ce apar primele cazuri de îmbolnăvire, abia după ce populațiile de țânțari sunt prezente și foarte prezente. Evident că rezultatul acestor măsuri de dezinsecție este acum unul limitat”, a declarat dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Sociețății Române de Epidemiologie, citat de Adevărul.

Acesta a mai menționat că insectele migrează și ajung din zone diferite ale globului în altele. Iar multe dintre ele vin la noi „însoțite” deja. „Țânțarii, când vin, vin „însoțiți”. Vin cu patologiile caracteristice zonelor din care provin”.

Cum ne ferim de West Nile

Neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar, face parte dintre bolile a căror apariție este favorizată de temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, avertizează Institutul Național de Sănătate Publică.

Astfel, pentru a ne feri de virus trebuie să urmăm anumite reguli:

  • Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
  • Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
  • Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
  • Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
  • Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.