Virusolog german: „Iarna nu va fi uşoară. De măşti nu scăpăm aşa repede”
Virusologul german Christian Drosten, cel care la începutul anului 2020 a dezvoltat primul test la nivel mondial de diagnosticare a infecţiei cu SARS-CoV-2, a declarat, într-un interviu pentru DW că ne aşteaptă o iarnă grea, în contextul pandemiei de COVID-19.
Virusolog german, despre evoluția pandemiei de coronavirus
Întrebat cât estimează că va mai dura pandemia de SARS-CoV-2, Drosten a răspuns că „este foarte greu să facem prognoze globale”.
„Avem foarte multe situaţii diferite şi dificile în Europa. Iarna nu va fi uşoară. Anul viitor vom avea vaccinuri. Cred că va dura până la finalul anului viitor ca aceste vaccinuri să ajungă la anumite părţi din populaţie. De măşti nu scăpăm aşa repede. Şi după ce vom începe vaccinarea, cea mai mare parte a populaţiei va trebui să poarte mai departe măştile.
În ţări ca Germania, cu un număr mic de cazuri de infectare, nu va exista o imunizare în masă. Probabil că aceasta nu va exista nici în celelalte ţări din Europa. Pentru alte regiuni este greu de spus. Există date conform cărora numărul noilor infectări ar fi în scădere. Dar nu ştim dacă putem generaliza. În oraşe, epidemia pare să slăbească în intensitate, dar este la fel de posibil să revină în forţă.
Există ţări, şi în Europa, care ar trebui să ia, cred eu, în curând măsuri mai dure.”, a precizat virusologul.
Christian Drosten, despre purtarea măștilor
„Nu m-ar mira ca, anul viitor, în anumite părţi ale lumii populaţia să fie protejată. Dar aceasta înseamnă că, în părţile respective ale lumii, populaţia să fi trecut printr-o epidemie nu prea gravă, mai ales datorită structurii demografice tinere. În Africa ar putea fi aşa. Cel puţin aşa sper, că profilul tânăr al populaţiei africane se va dovedi un factor de protecţie.
În alte părţi ale lumii, unde strategia este de a limita o răspândire masivă a virusului, în aşteptarea unui vaccin, cred că vom fi nevoiţi să purtăm măştile de protecţie până la sfârşitul lui 2021. Este imposibil să facem prognoze exacte, dar anul viitor va fi un an în care vom purta măşti”, a mai precizat directorul Institutului de Virologie la spitalul Charité Berlin.
OMS se asteaptă la o creștere a numărului de cazuri în Europa
Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, a declarat că Organizația Mondială a Sănătății se așteaptă la o creștere a cazurilor de coronavirus în toată regiunea europeană.
„In Uniunea Europeană (UE) a scazut foarte mult mortalitatea, secțiile de ATI nu mai sunt umplute până la refuz deși numărul de cazuri în Franța de exemplu e mai mare decât în primăvară. Dar în octombrie, noiembrie, decembrie OMS se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în toată regiunea europeană. Se întâmplă datorită turismului, mobilității și a activității umane în general. Va crește numărul de cazuri în toate regiunile OMS din Europa”, a afirmat Alexandru Rafila.