Virgil Popescu: O echipă din Ministerul Energiei va lucra cu specialiști pentru a face o strategie națională pe hidrogen. Se poate produce hidrogen și din regenerabile, și din nuclear, și din gaz

Publicat: 23 02. 2021, 11:28
Foto: Guvernul României / Facebook

O echipă din Ministerul Energiei va lucra cu specialiști pentru a elabora o strategie națională pe hidrogen, a anunțat ministrul Virgil Popescu, marți, la o conferință de specialitate, explicând că aceasta este una dintre tehnologiile pe care Uniunea Europeană se concentrează tot mai mult pentru viitor.

Ministrul Energiei, despre elaborarea unei strategii naționale pe hidrogen

„În momentul de faţă România nu are o strategie pe hidrogen. O echipă din Ministerul Energiei va lucra cu specialişti pentru a face o strategie naţională pe hidrogen. Chiar pe drum spre dumneavoastră (spre conferinţă – n.r.) vorbeam cu secretarul de stat Dan Drăgan să gestioneze toate proiectele pe hidrogen, pentru că trebuie să le trimitem pentru a fi prinse în Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă şi sunt proiecte pe hidrogen, să ştiţi, în România”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, potrivit Agerpres.

Demnitarul a indicat drept exemplu centrala Halânga, unde există în plan o centrală de 150 de MW pe gaz și 50 MW solar și hidrogen.

„Sigur că se poate produce hidrogen şi din regenerabile, se poate produce şi din nuclear, şi din gaz. Avem proiecte de hidrogen şi le vom pune în Planul Naţional de Rezilienţă şi discutăm în momentul de faţă de o nouă reţea de distribuţie a gazelor naturale şi discutăm să poată fi folosită şi pentru un amestec gaz natural 10%, hidrogen, să poată fi finanţată prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă”, a mai spus Virgil Popescu, la conferinţa ZF Power Summit 2021.

Virgil Popescu, pentru B1 TV: Prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta din zona de nord a litoralului

Ministrul Energiei a fost invitat lui Tudor Mușatla „Actualitatea”, luni seară, pe B1 TV, ocazie cu care s-a arătat de părere că „vom scoate din Marea Neagră mai mult decât vom consuma noi”.

„Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât vom consuma noi, dar avem răgaz până în 2025, probabil, când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep. Fac o paranteză: prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta de compania Black Sea Oil and Gas, din alt perimetru, Aurora, din zona de nord a litoralului, este o descoperire mai mică, un perimetru mai mic decât Neptun Deep. Da, România este producător de gaze. Suntem printre puținii producători de gaze din Europa și până când va ieși gazul cel mult din Marea Neagră avem timpă să construim mai multe centrale de energie electrică cu producție de gaze pe care le-aș vedea în interiorul arcului Carpatic pentru că zona aceea a Transilvaniei nu este una unde se produce”, a declarat ministrul Energiei în emisiuneamoderată de Tudor Mușat, unde a vorbit și despre situația Complexului Energetic Hunedoara.