Virgil Bălăceanu: Statutul Donețk și Lugansk, un punct critic în privința negocierilor care vor urma. Acum sunt de fapt discuții legate de începerea propriu-zisă a negocierilor (VIDEO)
Gen. (r) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, a explicat că statutul așa-ziselor „republici populare” din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, va reprezenta un punct critic în privința negocierilor care vor urma. „Acum nu sunt decât discuții legate de începerea propriu-zisă a negocierilor”, a explicat el, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Gen. (r) Virgil Bălăceanu, pe B1 TV, despre negocierile dintre Ucraina și Federația Rusă
Întrebat dacă ar fi pregătită Moscova să lase Kievul să adere la UE dacă își asumă statutul de neutralitate militară, Virgil Bălăceanu a spus: Ar trebui, pentru că în definitiv ei au pus problema legată de NATO. Neutralitatea Ucrainei nu ar trebui să aibă în vedere aderarea la o organizație internațională care are cu totul altele obiectivele. Uniunea Europeană nu este o alianță militară, (ci) este o alianță economico-financiară, dacă îi putem spune așa, care se reflectă și în ceea ce reprezintă creșterea nivelului de trai al populației statelor membre ale Uniunii Europene, adoptarea unor valori democratice ș.a.m.d. N-ar trebui să se pună în contrapondere neutralitatea față de aderarea la NATO și, sigur, accederea Ucrainei la Uniunea Europeană”.
Referitor la Donețk și Lugansk, el a declarat: „Aici va trebui să vedem dacă nu nuanțează, pentru că inițial au spus recunoașterea independenței și recunoașterea anexării, punct critic în privința negocierilor care vor urma, sperând că vor urma, pentru că acum nu sunt decât discuții legate de un posibil acord de pace, de fapt, discuții legate de începerea propriu-zisă a negocierilor. Dacă lucrurile vor avea și o altă dezvoltare, o vom vedea în funcție de evoluția situației operative din punct de vedere militar”.
Virgil Bălăceanu spune că impactul sancțiunilor introduse de Rusia au un impact mult mai mic față de cele aplicate de Occident.
„Impactul este mult mai mic față de impactul sancțiunilor economico-financiare asupra economiei și sistemului financiar din Federația Rusă. Rezultatele sancțiunilor se văd, dar vor fi mai evidente în perioada următoare. Analiștii economiști și cei financiari estimau ca termen încă o lună, poate o lună și jumătate, ca aceste sancțiuni să se simtă în mod drastic. Celelalte sunt, dacă vreți, niște măsuri luate în oglindă, dar oricum nu vor avea nicidecum aceeași pondere”, a continuat președintele AORR.