Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al Comandamentului NATO, cere serviciul militar obligatoriu: „Noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000”

Publicat: 10 10. 2023, 14:15
Actualizat: 10 10. 2023, 14:20
Sursa foto: Facebook - Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al Comandamentului NATO, a discutat despre serviciul militar și posibilitatea reintroducerii lui ca o necesitate în condițiile actuale. El a subliniat importanța refacerii rezervei armatei și a menționat că, dacă principiul voluntariatului nu este suficient pentru acest scop, serviciul militar obligatoriu ar putea deveni o opțiune viabilă.

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu ar putea deveni o necesitate

Bălăceanu afirmă că există o diferență semnificativă între numărul de rezerviști voluntari din România și cel din alte țări: La ora actuală noi avem sub 2.000 de rezervişti voluntari, Polonia are 38.000 de rezervişti”, a afirmat Bălăceanu la Prima News, potrivit Cotidianul.ro.

(…) Dacă nu vom reface rezerva Armatei României pe principiile voluntariatului atunci va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu, iar o asemenea decizie nu poate fi amânată în perspectiva următorilor cinci ani. Credeţi că vom avea vreun partid politic care în programul electoral să pună problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu? Exclud o asemenea posibilitate, pentru că ar însemna un dezastru la alegeri”, a arătat Virgil Bălăceanu.

(…) după alegeri, partidele care vor câştiga  vor fi obligate, dacă Armata României nu va avea rezerva refăcută, să decidă reintroducerea serviciului militar obligatoriu”, mai spune Virgil Bălăceanu.

Bălăceanu insistă asupra importanței refacerii rezervei armatei României prin voluntariat

Legea pentru refacerea rezervei armatei României este blocată de peste doi ani și jumătate, iar consecințele potențiale asupra securității țării sunt serioase. Bălăceanu a solicitat parlamentarilor să priorizeze această lege.

Tinerii vin să se încadreze ca rezervişti voluntari, trec probele, sunt selecţionaţi, dar există situaţii în care aceştia nu sunt încadraţi”, a mai susținut Bălăceanu, care insistă că reconstituirea capacității de apărare a țării prin intermediul voluntariatului este imperativă pentru asigurarea securității și stabilității naționale în fața potențialelor amenințări.