Vipera de fâneață, specie considerată dispărută, descoperită după 61 de ani lângă Cluj-Napoca

Vipera de fâneață, specie considerată dispărută, descoperită după 61 de ani lângă Cluj-Napoca
Sursa foto: Facebook / Milvus Group

Vipera de fâneață, o specie considerată dispărută, a fost confirmată după 61 de ani lângă Cluj-Napoca, potrivit Milvus Group.

La căutarea speciei au participat 24 de participanți cu ajutorul unei unități canine de căutare a viperelor din Ungaria, relatează asociația. Au fost vizitate opt situri istorice, respectiv areale care mențin habitate potențiale pentru aceste vipere.

Vipera de fâneață este una dintre cele mai amenințate specii de șerpi din Europa, iar în România populația este estimată la câteva sute de exemplare.

”Este extrem de important să menționăm faptul că în căutarea noastră am fost sprijiniți și de unitatea canină de căutare a viperelor a Parcul Național Kiskunság din Ungaria. Edvárd Mizsei, coordonatorul proiectului EU LIFE pentru conservarea viperelor de fâneață din Ungaria, și ciobănescul său german Tomi au participat și ei la căutare, astfel încât putem adăuga cinci zile de efort canin. În timpul expediției, au fost vizitate opt situri istorice, respectiv areale care mențin habitate potențiale pentru aceste vipere.

În prezent, se cunosc 8 locații în care trăiește vipera de fâneață, din regiunea Cluj Napoca până la pajiștile din vecinătatea localității Mihalț (județul Alba). Cu această ocazie dorim să mulțumim tuturor participanților pentru că s-au alăturat căutării. În același timp, am dori să mulțumim Direcției Parcului Național Kiskunság pentru sprijinul neobosit acordat de mai mulți ani activităților noastre de conservare a viperelor de fâneață”, se precizează în postare.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`