Comisia Europeană a aprobat cererea României de înscriere a vinului Adamclisi, produs în Dobrogea, în registrul produselor cu denumire de origine protejată, ceea ce duce la o mai bună protecție a mărcii pe piața europeană, potrivit unui comunicat al executivului european.
Astfel, vinul „Adamclisi” va fi inclus pe lista celor 1.170 de vinuri înregistrate deja cu ”denumire de origine protejată”.
Vinurile produse sub numele „Adamclisi” pot fi albe, roşii sau rose, produse într-o zonă cu o tradiţie îndelungată în cultivarea viţei de vie – Dobrogea – în Estul României, între Marea Neagră şi Dunăre.
Tinerele vii nobile îmbracă colinele molcom terasate şi sunt incluse în regiunea europeană protejată de Denumire de Origine (P.D.O.) –D.O.C. ADAMCLISI
Selecţia soiurilor s-a supus unui singur criteriu:calitate.
“S-a selecţionat material săditor certificat EU furnizat de una dintre cele mai prestigioase pepiniere europene având în vedere, în special, clonele cu o productivitate scăzută. Înfiinţarea plantaţiilor de viţă-de-vie s-a realizat în primăvara anului 2008 şi, respectiv, 2009 cu soiuri nobile de struguri: Cabernet Sauvignon, Merlot şi Pinot Noir.
Pe lângă aceşti indicatori ai calităţii incontestabile, nu trebuie uitat şi factorul uman: o echipă de profesionişti pasionată şi motivată să obţină vinuri deosebite prin păstrarea tradiţiei viticole româneşti şi abordarea tehnologiilor inovatoare ale zilelor noastre”, se arată în istoria vinului, prezentată pe site-ul domeniileadamclisi.ro.
Adamclisi este aşezat în sudul Dobrogei, străvechi pământ românesc. Localitatea este străjuită precum o fortăreaţă de braţul vânjos al fluviului Dunărea, semeţul canal Dunăre-Marea Neagră şi nemărginita Mare Neagră. Prezenţa acestor coordonate hidrografice constituie un factor ce modelează microclimatul zonei prin moderarea nuanţelor de excesivitate accentuată a climei continentale.