Vîntu trișează și din închisoare: Cartea pentru care i s-a redus pedeapsa a fost plagiată ”masiv”

Vîntu trișează și din închisoare: Cartea pentru care i s-a redus pedeapsa a fost plagiată ”masiv”

Lucrarea științifică realizată de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu de după gratii, motiv pentru care i s-a redus pedeapsa cu 33 de zile, a fost plagiată ”masiv” din alte lucrări.

Cartea ”România – studio comparative între trei epoci consecutive: comunism, tranziție și perspectivele comunitare”, scrisă ”pe genunchi” de către SOV în penitenciar nu este nimic altceva decât un conglomerate de texte copiate din alte opere, spun mai mulți experți consultați de Adevărul.

De exemplu, trei pagini de text din subcapitolul ” Reintegrarea europeană a economiei românești”, au fost preluate în bloc, cu tot cu semnele de punctuaţie, din „Strategia naţională de dezvoltare economică a României pe termen mediu“, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Un alt caz în care textul s-a plagiat aproape integral este capitolul „Sectorul energetic: sensibilitati vechi si noi“, preluat din lucrarea „Elemente de strategie energetică  pentru perioada 2011 – 2035. Direcţii şi obiective strategice în sectorul energiei electrice“, publicată pe site-ul Ministerului Economiei.

În toate aceste cazuri, preluarea s-a făcut fără respectarea uzanţelor academice privind citarea, adică cu ghilimele sau alte forme de individualizare a textelor.

„Este un plagiat clar, fără niciun fel de dubii. Este preluare cuvânt cu cuvânt dintr-o lucrare publicată în limba română şi prezentată într-o altă lucrare tot în limba română, fără atribuire. Preluarea de text, care este repetată, nu are caracter exemplificator şi nu este procesată de autorul preluării“, a declarat prof. univ. Dorin Isoc.

Plagiatul a mers până într-acolo încât Sorin Ovidiu Vîntu a copiat până şi punctele de vedere proprii ale autorilor plagiaţi. „A făcut o gafă pe care au mai făcut-o şi alţii. A preluat puncte de vedere proprii ale altor autori: preluarea s-a facut cu tot cu nota personală a autorilor. În pasajele copiate apar formulări de genul „se poate estima…“, „este evident…“, care sunt sintagme profund personale. De aici rezultă că cel care a preluat nu doreşte să ia informaţia, ci textul în sine. Adică, fapta de plagiat este de necontestat“, a concluzionat Dorin Isoc.

În total, peste 50 de pagini din cartea scrisă de Sorin Ovidiu Vîntu sunt suspecte de plagiat.

În noiembrie 2012, prof. univ. dr. Dorin Isoc a publicat o amplă lucrare despre plagiatură, intitulată „Ghid de acţiune contra plagiatului“. Ceea ce l-a motivat pe autor să scrie această carte a fost faptul că „în România, plagiatul este, deja, o boală foarte gravă, o sămânţă care a căzut foarte bine“.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la un an de închisoare, într-un dosar de șantaj, în care victimă i-a fost fostul partener de afaceri Sebastian Ghiță.

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`