Vineri, de la ora 20:00, B1TV prezintă, la „Special B1”, poveştile de succes ale Poloniei şi Suediei

Vineri, de la ora 20:00, B1TV prezintă, la „Special B1”, poveştile de succes ale Poloniei şi Suediei

Special B1 prezintă vineri, de la ora 20.00, două documentare de actualitate: „Povestea de succes a Uniunii Europene” (The EU’s Success Story, Polonia, 2011) şi „Prosperitate fără austeritate” (Prosperity without Austerity, Suedia, 2011).

Polonia a fost singura ţară din Uniunea Europeană a cărei economie a continuat să crească neîncetat în timpul recentei crize financiare. Şi alte ţări au fost lovite de dezastru, dar acest fapt le-a transformat în nişte metropole europene vibrante.

În centrul universitar din Cracovia, tineri studenţi privesc cu optimism viitorul lor în Polonia. „Varşovia este un loc cu adevărat fantastic pentru mediul de afaceri şi oamenii sunt însetaţi de succes.” În timp ce tineri din alte ţări europene se revoltau în stradă, studenţii polonezi petreceau. Probabil că şi aceştia din urmă privesc dincolo de graniţe, către „noi orizonturi” oferite de Uniunea Europeană, dar rămân patrioţi: „Polonia mi-a dat educaţia pe care o am gratis şi trebuie să întorc investiţia”, mărturiseşte unul dintre ei.

Cu o economie în continuă creştere, o naţiune prosperă a antreprenorilor este în curs de dezvoltare. „Tinerii îşi doresc să reuşească în afaceri, chiar luptă pentru asta, căci, pentru o lungă perioadă, acest lucru nu a fost posibil pentru noi, polonezii.”

În timp ce majoritatea economiilor europene se prăbuşesc din cauza datoriilor, există o ţară care sfidează această tendinţă, dovedind că măsurile de austeritate pot conduce la creştere economică şi fac o naţiune mândră.

  După ani întregi de bunăstare, Suedia s-a aflat – la începutul anilor ’90 – într-o criză profundă. Guvernul a instaurant măsuri de urgenţă, iar sectorul social a fost reformat masiv. Cu toate acestea, „în comparaţie cu multe alte ţări, suedezii au foarte mare încredere în stat”. Măsurile drastice de austeritate au fost combinate cu stimulente fiscale bune şi un buget deschis. „Avem o tradiţie îndelungată de a pune informaţiile la dispoziţia publicului, iar acest principiu a avut un mare impact.”

După difuzarea documentarelor, Dinu Flămând şi invitaţii săi – Andreea Vass (consilier al premierului Emil Boc), Daniel Dăianu (analist politic), Luca Niculescu (jurnalist RFI) şi Val Vâlcu (ziarist) – vor dezbate din studioul B1TV ideile lansate de „Povestea de succes a Uniunii Europene” şi de filmul „Prosperitate fără austeritate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)