Victoriile științifice ale anului 2024: Un oraș pierdut a fost regăsit accidental și cartografierea creierului unei muște
O eclipsă totală de soare văzută de milioane de oameni, un oraș din junglă pierdut descoperit accidental și speranța pentru supraviețuirea rinocerului alb nordic aproape dispărut – știința ne-a oferit multe lucruri de care să fim entuziasmați în acest an, arată BBC.
Premieră mondială în domeniul rachetelor spațiale
În octombrie, racheta Starship a lui Elon Musk a finalizat o premieră mondială după ce o parte din ea a fost capturată la întoarcerea pe rampa de lansare.
Racheta de propulsie inferioară a vehiculului SpaceX a zburat înapoi spre turnul său de lansare, în loc să cadă în mare. A fost prinsă într-o pereche uriașă de brațe mecanice, sau „bețișoare”, ca parte a celui de-al cincilea zbor de probă.
Acest lucru a dus la ambiția SpaceX de a dezvolta o rachetă complet reutilizabilă și rapidă pentru a merge pe Lună și poate chiar pe Marte.
Cartografierea creierului unei muște
Pe cât de frumos este, pe atât de complex, creierul muștei are peste 130.000 de celule cu 50 de milioane de conexiuni complicate.
Ele pot să meargă, să plutească, iar masculii pot chiar să cânte cântece de dragoste pentru a-și curta partenerele – toate acestea cu un creier mai mic decât un cap de ac.
Dar abia în octombrie, oamenii de știință care studiau creierul unei muște au cartografiat poziția, forma și conexiunile fiecăreia dintre cele 130.000 de celule și celor 50 de milioane de conexiuni ale sale.
Orașul mayaș pierdut și regăsit „din întâmplare”
Luke Auld-Thomas, doctorand la Universitatea Tulane din SUA, a dat peste o sondare cu laser realizat de o organizație mexicană pentru monitorizarea mediului.
Când a procesat datele cu metodele folosite de arheologi, a văzut ceea ce alții au ratat – un oraș antic uriaș care ar fi putut găzdui 30-50.000 de oameni între 750 și 850 d.Hr.
Nu există imagini ale orașului, dar se presupune că găzduia temple piramidale.
În orașul, care era dispărut sub jungla din Mexic, arheologii au găsit piramide, terenuri de sport și amfiteatre.
Complexul – pe care cercetătorii l-au numit Valeriana – a fost dezvăluit folosind Lidar, un tip de sondaj cu laser care cartografiază structurile îngropate sub vegetație.
Prima sarcină de rinocer cu ajutorul tehnologiei FIV din lume
Au mai rămas doar doi rinoceri albi nordici în lume, dar există un progres în fertilitate care a oferit speranță pentru salvarea speciei.
Oamenii de știință au realizat prima sarcină de rinocer FIV din lume, transferând cu succes un embrion de rinocer creat în laborator într-o mamă surogat.
Procedura a fost efectuată cu rinoceri albi din sud, o subspecie strâns înrudită cu cei albi nordici și a fost nevoie de 13 încercări pentru a putea fi realizată.Mama a murit în cele din urmă din cauza unei infecții, dar o autopsie a dezvăluit că fătul de sex masculin de 6,5 cm se dezvolta bine și avea șanse de 95% să se nască viu, arătând că este posibilă o sarcină viabilă prin FIV.
Acțiunile de conservare încep să încetinească procesul de dispariție a speciilor
Un studiu de zece ani a arătat că acțiunile de conservare sunt eficiente în reducerea pierderii biodiversității globale.
Oamenii de știință de la zeci de institute de cercetare au analizat 665 de teste de măsuri de conservare în diferite țări și oceane și au descoperit că au avut un efect pozitiv în două din trei cazuri.
Măsurile au variat de la incubația somonului Chinook până la eradicarea algelor invazive, iar autorii studiului au spus că descoperirile lor au oferit o „rază de lumină” celor care lucrează pentru a proteja animalele și plantele aflate în pericol.
Eclipsa de soare care a uimit milioane de oameni
Zeci de milioane de oameni din Mexic, SUA și Canada au fost fermecați de o eclipsă totală de soare.
O eclipsă totală de soare are loc undeva pe Pământ aproximativ la fiecare 18 luni, dar acestea se pot vedea adesea în zone destul de nepopulate, în timp ce eclipsa de soare din 2024 a putu fi observată din orașe mari, inclusiv Dallas.
Iubitul arbore Sycamore Gap renaște
Milioane de oameni au vizitat Sycamore Gap, faimosul arbore cuibărit într-un gol din Zidul lui Hadrian.
Așadar, când a fost tăiat în 2023, a urmat, în mod natural, o revărsare națională de șoc și consternare.
Dar în martie 2024, din semințele și crenguțele salvate ale copacului au putu fi observate semnele unei vieți noi, dând speranța că arborele iconic ar putea avea un viitor.
Crenguțele tinere și semințele căzute din copac au fost salvate de National Trust, care are grijă de locul cu Autoritatea Parcului Național Northumberland.
Puieții sunt acum dăruiți organizațiilor de caritate, grupurilor și indivizilor drept „copaci ai speranței”.