Premierul Victor Ponta a salutat marți, în plenul Parlamentului, ideea ca premierul să vină o dată pe lună în fața aleșilor pentru a prezenta situația țării.
”Vă felicit pentru modifcările aduse regulamentului. Cred că ideea ca în fiecare lună primul ministru și respectiv, în fiecare săptămână, miniștrii pe care îi chemați, să vină să răspundă în fața Parlamentului este o idee extrem de bună pentru relația dintre Parlament Și Guvern. O să susțin mereu că Parlamentul este cel care conduce și controlează Guvernul. Că Parlamentul este o instituție fundamentală căreia nimeni nu trebuie să îi dea lecții și fără de care nu vom avea niciodată democrație în România”, a declarat premierul.
Victor Ponta a precizat că țara noastră se află într-un moment economic extrem de bun.
”Cred că este extrem de important ca la jumătatea anului 2015 să știm exact unde ne aflăm. O să vă dau un citat din guvernatorul BNR: ”creșterea economică din prezent este nu doar robustă, ci și sustenabilă”. România se află într-un moment economic extrem de bun, în care a reușit să refacă distrugerea economică și socială din anii 2010-2011, dar este extrem de important să păstrăm acest ritm și aceste direcții. Conform datelor oficiale prezentate de Eurostat, România a avut o creștere medie în ultimii ani de 3%, iar în primul trimestru, o creștere de 4,2 % a PIB, suntem și noi pe primul loc la un lucru important. (…) Îmi doresc ca la finalul mandatului acestui Parlament și al Guvernului să puteți să spuneți că ați fost membri ai Parlamentului în patru ani de creștere economică neîntreruptă. Vreau să mulțumesc tuturor membrilor USL, celor care au sprijinit programul de guvernare”, a mai spus Ponta.
”Dacă vorbim de măsurile pe care Guvernul le-a luat, programul de guvernare a fost social-liberal. Le mulțumesc celor care au rămas alături de Guvern. Nu am un răspuns mai bun pentru criticile pe care le-am primit, decât faptul că domnul Antonescu a spus așa despre măsurile fiscale ale Guvernului Ponta: ca liberal le aștept de 20 de ani”, a spus șeful Guvernului.
”După ce am preluat guvernarea în recesiune, sunt trei ani și ceva de creștere economică, e important că acesta creștere nu se bazează pe elemente conjuncturale, ci pe motoare interne și externe: consumul intern, exporturi, o creștere din industrie și servicii. Și, cel mai important, avem anul acesta o creștere și în zona contrucțiilor. O rată de creștere economică de peste 3%, 4% chiar, devine un obiectiv posibil”, a precizat premierul.
”Mulțumesc Parlamentului și miniștrilor pentru deblocarea și repararea celei mai grele moșteniri pe care am primit-o: blocarea totală a fondurilor europene. Putem să terminăm în acest an exercițiul 2007-2013 cu o rată de absorbție între 65 și 80%. Avem acordul de parteneriat și majoritatea programelor operaționale pentru 2014-2020 deja aprobate de către Comisia Europeană. Am plătit aproape în totalitate împrumutul luat și consumat de colegii de la PDL, ne-am încadrat în toate țintele de deficit stabilite cu partenerii internaționali. Vă rog să rețineți că, având sprijinul dumeavostră, putem să mergem mai departe cu acest rezultate. Mă bucur că mă aflu în fața Parlamentului la o zi după reducerea TVA, și dublarea alocațiilor, două măsuri foarte importante”, a mai spus Victor Ponta.
”Este important ca în perioada următoare să aprobăm noul Cod fiscal, să punem în practică toate modificările și proiectele de investiții și să ne sprijiniți în aprobarea noului pachet privind investițiile publice”, a afirmat premierul.
„Există o perspectivă foarte bună și trei provocări. În primul rând populismul, pe care, din păcate, îl văd folosit ca singura armă împotriva unei economii performante. În al doilea rând, instabilitatea politică. Sunt convins că acest Parlament și acest Guvern își va duce la bun sfârșit programul de guvernare pentru a acorda stabilitate și predictibilitate vieții economice. În al treilea rând, tensiunile regionale, pe care, lucrând împreună, Parlament, Guvern, președinte, Banca națională, mediul de afaceri, sindicate, putem să le prevenim sau să pregătim România să reziste la orice fel de efecte negative ale unei crize regionale”, a conchis premierul.