Victimele incendiului n-au avut nicio șansă. Nereguli incredibile găsite la Ferma Dacilor. Ce a adus Cornel Dinicu la audieri (VIDEO)

Victimele incendiului n-au avut nicio șansă. Nereguli incredibile găsite la Ferma Dacilor. Ce a adus Cornel Dinicu la audieri (VIDEO)
Incendiu devastator la complexul turistic Ferma Dacilor din județul Prahova, în noaptea de 25 spre 26 decembrie 2023. Inquam Photos / Bogdan Buda

Victimele de la Ferma Dacilor nu au avut nicio şansă să scape cu viaţă din pricina numeroaselor probleme pe care le avea clădirea, informează B1 TV.

Este concluzia anchetatorilor după cercetările la faţa locului. Aceştia au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a patronului Cornel Dinicu şi a celorlalţi doi asociaţi ai săi.

Cornel Dinicu şi ceilalţi doi asociaţi ai săi s-au prevalat de dreptul la tăcere în faţa anchetatorilor, refuzând să facă declaraţii referitoare la explozia în care au pierit opt oameni. Procurorii nu exclud în totalitate varianta unei mâini criminale, însă atrag atenţia asupra neregulilor majore găsite la pensiune. Imobilul a fost construit fără autorizaţie, în regie proprie, iar mansarda a fost realizată din lemn uşor inflamabil, fiind încadrată în gradul 5 de rezistenţă la foc, adică cel mai periculos.

Mansarda nu era prevăzută cu căi de evacuare optime

De asemenea, mansarda nu era prevăzută cu căi de evacuare optime. Intabularea clădirii a fost făcută ilegal, avizul de incendiu lipsea, iar centrala de alarmare în caz de incendiu era nefuncţională. Cât despre instalaţia electrică, avea doar 8 kW şi era mult subdimensionată faţă de nevoile reale. Toate aceste lipsuri grave nu le-au dat victimelor nicio şansă de scăpare după izbucnirea focului, subliniază anchetatorii. Potrivit unor surse din anchetă, cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit la un televizor folosit de copii pentru jocuri video. Primarul localităţii Gura Vadului este acuzat, alături de un fost primar şi de şefa direcţiei urbanism, că ar fi închis ochii la funcţionarea ilegală a Fermei Dacilor.

Cum a venit la audieri Cornel Dinicu

La audierile de la IPJ Prahova, patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, a venit cu un pantof al fiului său decedat, găsit în cenuşă, după stingerea incendiului.

Ancheta deschisă într-o primă fază pentru distrugere şi ucidere din culpă s-a extins, în total fiind vorba acum despre șase infracțiuni.

Ce probleme majore au fost găsite la complexul turistic Ferma Dacilor

Problemele majore găsite la Ferma Dacilor:

a) imobilul a fost construit fără autorizație de construcție

b) mansarda a fost realizată din material lemnos, ușor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime

c) imobilul a fost intabulat cu încălcarea prevederilor legale

d) imobilul a fost edificat fără solicitarea/obținerea vreunui aviz/autorizație de la I.S.U. Prahova

e) a fost dotat cu o centrală de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nefuncțională

f) instalație electrică subdimensionată (putere de 8 kw)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)