Victimele de la Ferma Dacilor nu au avut nicio şansă să scape cu viaţă din pricina numeroaselor probleme pe care le avea clădirea, informează B1 TV.
Este concluzia anchetatorilor după cercetările la faţa locului. Aceştia au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a patronului Cornel Dinicu şi a celorlalţi doi asociaţi ai săi.
Cornel Dinicu şi ceilalţi doi asociaţi ai săi s-au prevalat de dreptul la tăcere în faţa anchetatorilor, refuzând să facă declaraţii referitoare la explozia în care au pierit opt oameni. Procurorii nu exclud în totalitate varianta unei mâini criminale, însă atrag atenţia asupra neregulilor majore găsite la pensiune. Imobilul a fost construit fără autorizaţie, în regie proprie, iar mansarda a fost realizată din lemn uşor inflamabil, fiind încadrată în gradul 5 de rezistenţă la foc, adică cel mai periculos.
De asemenea, mansarda nu era prevăzută cu căi de evacuare optime. Intabularea clădirii a fost făcută ilegal, avizul de incendiu lipsea, iar centrala de alarmare în caz de incendiu era nefuncţională. Cât despre instalaţia electrică, avea doar 8 kW şi era mult subdimensionată faţă de nevoile reale. Toate aceste lipsuri grave nu le-au dat victimelor nicio şansă de scăpare după izbucnirea focului, subliniază anchetatorii. Potrivit unor surse din anchetă, cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit la un televizor folosit de copii pentru jocuri video. Primarul localităţii Gura Vadului este acuzat, alături de un fost primar şi de şefa direcţiei urbanism, că ar fi închis ochii la funcţionarea ilegală a Fermei Dacilor.
La audierile de la IPJ Prahova, patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, a venit cu un pantof al fiului său decedat, găsit în cenuşă, după stingerea incendiului.
Ancheta deschisă într-o primă fază pentru distrugere şi ucidere din culpă s-a extins, în total fiind vorba acum despre șase infracțiuni.
Problemele majore găsite la Ferma Dacilor:
a) imobilul a fost construit fără autorizație de construcție
b) mansarda a fost realizată din material lemnos, ușor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime
c) imobilul a fost intabulat cu încălcarea prevederilor legale
d) imobilul a fost edificat fără solicitarea/obținerea vreunui aviz/autorizație de la I.S.U. Prahova
e) a fost dotat cu o centrală de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nefuncțională
f) instalație electrică subdimensionată (putere de 8 kw)