Victima mizeriei din spitale: Familia unei tinere din Capitală acuză că aceasta și-a pierdut viața din cauza infecțiilor intraspitalicești. Poziția Spitalului Militar (VIDEO)

Publicat: 03 10. 2016, 08:28
Foto: ztv.ro

UPDATE: Ca urmare a difuzării materialului "Victima mizeriei din spitale: Familia unei tinere din Capitală acuză că aceasta și-a pierdut viața din cauza infecțiilor intraspitalicești", reprezentanții Spitalului Militar din Capitală au venit cu o serie de precizări. Redăm poziția acestora, integral, la sfârșitul știrii.

UPDATE: Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, Alexandru Mâță, fratele Valentinei, i-a acuzat pe medicii care s-au ocupat de sora lui că nu au tratat-o pe aceasta în mod corespunzător și a anunțat că a depus o plângere penală ăentru ucidere din culpă și neglijență.

”Am depus o plângere penală pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu împotriva celor patru medici. Este vorba despre medicul primar chirurgie generală Oprea Paul Ionel, șeful secției de chirurgie de la Spitalul Militar, Tănase Mihai, înlocuitorul șefului de secție, întrucât domnul Oprea a operat-o pe sora mea, după care el a plecat în concediu deși mi-a spus că o va trata ca pe copilul lui. Întrebarea mea firească și logică: orice părinte, dacă și-ar opera copilul, după operație ar pleca în concediu să se distreze?

Calu Traian, medic rezident, în grija căruia sora mea a fost lăsată în perioada în care domnul doctor Oprea a fost în concediu. De la Spitalul Floreasca este vorba despre domnul Constantinescu Gabriel, medic primar gastroenterologie.

Nu mi-a spus nimeni nimic, deși se știa foarte bine după cazul Colectiv că toate spitalele conțin astfel de bacterii.

Medicii nu au recoltat niciun fel de probe biochimice din plăgile surorii mele. Vorbim de situația posoperatorie. Tratamentul postoperator de care acești medici trabuiau să fie responsabili a fost foarte prost efectuat.

Analizele de care dispunem au fost date pentru fiecare fișă de exeternare în parte. Fișele medicale ne-au fost refuzate. Am solicitat celor două spitale să vedem foile de observație și am fost refuzați invocând un articol al legii.

La externarea din Spitalul Militar și internarea în spitalul Floreasca, analizele surorii mele în ultimele trei-patru zile, erau într-o pantă descendentă.

Ca medic, vazând acele analize, îi semnez biletul de externare? Practic, sora mea a plecat în sepsis din Spitalul Militar, ceea ce mă face să cred că știau că acesta va fi deznodământul și probabil au vrut să se spele pe mâini și au vreu să scape de ea. Alt motiv nu văd, nu aș putea invoca lipsă de cunoștințe, ar fi absurd.

Nu am făcut un demers către Colegiul medicilor, o să las autoritățile competente să facă acest lucru pentru că ei se acoperă unii pe alții așa încât ar fi o piedere de timp.

Eu nu doresc să fac rău nimănui, dar fiecare să răspundă pentru ceea ce a făcut conform legilor. Cred și sper că justiția din România își va face datoria, corect, obiectiv, pertinent.

Fratele tinerei a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu

#DIRECT_ONE_gllsvu#

Acuzații grave la adresa sistemului sanitar. Familia unei tinere în vârstă de numai 22 de ani din Capitală acuză că aceasta și-a pierdut viața din cauza infecțiilor intraspilaciești. Părinții spun că tânăra ar fi contactat bacterii nosocomiale din unitățile în care a fost internată, informează B1 TV.

La numai 22 de ani, Valentina şi-a găsit sfârştitul după ce a fost plimbată de la un spital la altul. Tânăra studia și locuia în Copenhaga şi se pregătea intens pentru o carieră de succes ca programator la Microsoft.

Fata voia să scape de kilogramele în plus, motiv pentru care a ales să facă o intervenție chirurgicală de micșorare a stomacului. A fost operată la Copenhaga, însă din cauza unor complicații apărute după intervenție, tânăra a ales să se trateze la București.

Victima mizeriei din spitale: Familia unei tinere din Capitală acuză că aceasta și-a pierdut viața din cauza infecțiilor intraspilaciești

#DIRECT_ONE_gxd8we#

După ce în primă fază i s-a spus că ar avea niște probleme de nutriție, fata a decis să mai ceară o părere și la Spitalul Militar Central. Medicii de aici i-au spus că are o infecție la plămâni, iar familia a internat-o de trei ori până să ajungă în sala de operaţie.

Din cauza unei fistule, Valentina nu mai putea mânca nimic. Medicii au trimis-o la Spitalul Universitar cu taxiul pentru a face o tomografie, din cauză că aparatul din spitalul în care era internată nu funcționa. Apoi, pentru un alt set de analize, fata a fost dusă la Spitalul de Urgență Floreasca.

”Erau şi muşte în spitalul de urgenţă de la Floreasca! Ea era un caz special, tocmai ca este caz special te implici un pic. Nu știam unde să mă duc, să plătesc, să vină să schimbe un pansament. Când am ridicat-o a rămas cu privirea pironită şi mi-am dat seama că ceva nu e bine. Am început să ţip: «Veniţi şi mă salvaţi că îmi pierd copilul»”, a declarat mama tinerei.

Valentina a intrat în comă şi a fost dusă la terapie intensivă. Fişa medicală emisă după deces arată că fata contactase bacterii din spitalele prin care s-a tot plimbat.

POZIȚIA SPITALULUI MILITAR DIN BUCUREȘTI

Ne exprimăm regretul cu privire la decesul pacientei Valentina MAŢĂ, aflată, pentru o perioadă de timp şi în îngrijirea medicilor şi personalului SUUMC. Transmitem sincere condoleanţe familiei, pe care o asigurăm, şi pe această cale, că au fost depuse toate eforturile pentru îngrijirea pacientei, în conformitate cu protocoalele şi procedurile medicale în vigoare.

Conducerea SUUMC va coopera cu maximă deschidere în vederea lămuririi complete a situaţiei, atât la cererea familiei, cât şi în eventualitatea demarării unor proceduri legale de cercetare.

În ceea ce priveşte solicitările venite din partea mass-media pe acest subiect, facem precizarea că informaţiile difuzate trebuie să se încadreze în regulile şi limitările prevăzute de Legea nr. 46/ 2003 privind drepturile pacientului, de prevederile în materie ale noului Cod Civil şi de cele ale Codului deontologic al medicilor.

Astfel, putem comunica următoarele:

  • Pacienta s-a adresat unităţii noastre, în luna aprilie a acestui an, ca urmare a apariţiei unor complicaţii severe, septice şi mecanice, survenite post-intervenţie chirurgicală de Sleeve gastric pentru obezitate, realizată, în urmă cu patru luni, la o clinică privată din Tg. Mureş.
  • Pacienta, iniţial, s-a prezentat la Clinica de Neurologie din SUUMC, dar în urma consultului de specialitate şi a acuzelor subiective şi obiective, a fost trimisă către Secţia de Pneumoftiziologie unde a şi fost internată de urgenţă.
  • Din anamneza pacientei, medicii SUUMC au aflat că, post-operator intervenţiei de Sleeve gastric, aceasta s-a deplasat la Copenhaga, unde studia. Starea ei de sănătate s-a deteriorat, fapt ce a determinat-o să se prezinte la medicul de familie, pe care aceasta îl avea în Copenhaga. Acesta i-a prescris un antibiotic, fără a direcţiona pacienta către un specialist din ambulatoriu de specialitate sau către o clinică de profil. Evoluţia stării ei de sănătate a determinat-o să îşi îngheţe anul universitar şi să vină în ţară pentru consult de specialitate.
  • Pe parcursul celor trei internări în Secţia de Pneumoftiziologie (08.04-20.04; 09.05-18.05 şi, respectiv, 31.05-18.06 a.c.) s-au realizat toate investigaţiile clinice şi paraclinice necesare pentru instituirea unui tratament corespunzator şi a unei conduite medicale adecvate – CT, bronhoscopie cu lavaj, biopsie bronşică, spirometrie, analize de laborator, culturi din aspiratul bronşic şi spută, ecografie abdominală, consulturi medicale interdisiplinare (cardiologie, chirurgie generală, neurologie, chirurgie toracică) – care au relevat că starea de sănătate a pacientei este ca urmare a complicaţiilor survenite în urma intervenţiei chirurgicale de Sleeve gastric.

Dorim să accentuăm faptul că, încă de la început, famila a fost informată asupra tuturor acestor aspecte şi a fost orientată, la externarea pacientei, către clinica de chirurgie unde s-a realizat intervenţia, în vederea remedierii acestor deficienţe, conform procedurilor şi protocoalelor medicale şi chirurgicale, aplicate atât în ţară, cât şi în străinătate.

La fiecare externare, starea pacientei era ameliorată, stabilă hemodinamic şi respirator, sub tratament medicamentos şi îi permitea deplasarea către clinica unde suferise intervenţia chirurgicală. Cu toate acestea, atât familia, cât şi pacienta au refuzat să se prezinte, pentru consultul de specialitate, la unitatea medicală privată dar au comunicat acest lucru echipei medicale din SUUMC abia la cea de-a treia internare.

  • În contextul celor anterior menţionate, echipa chirurgicală a unităţii noastre, formată din medici specialişti chirurgie toracică, chirurgie generală şi ATI au optat pentru intervenţii în doi timpi, care să asigure o evoluţie favorabilă a pacientei, în post-operator, dat fiind complicaţiile severe, septice şi mecanice, post-intervenţiei de Sleeve gastric. Pacienta a fost internată, începând cu data de 27.06.2016, pe secţia de Chirurgie Toracică şi externată, din Secţia de Chirurgie generală I, cu data de 29.07.2016.
  • Menţionăm că pacienta nu a contactat infecţii nososcomiale pe durata spitalizării ei în Secţiile de profil din cadrul SUUMC, iar acest lucru poate fi verificat şi prin consultarea Biletelor de externare care se află în posesia familiei.
  • În ceea ce priveşte deplasarea pacientei, în vederea realizării unei examinări CT, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, menţionăm că aceasta a fost o decizie a familiei, pacienta fiind programată să realizeze această investigaţie în unitatea noastră, în următoarele două zile, aparatul de investigaţie imagistică fiind în perioada de probe, post intervenţiei de service.