Viceprimarul din Rotterdam a venit în Iași să discute despre românii fără adăpost din orașul său. „Cei care pleacă fără să cunoască legislația olandeză riscă să se trezească în situații vulnerabile”

Publicat: 21 06. 2024, 08:22
Foto: Pixabay

Viceprimarul din Rotterdam, Alderman Ronald Buijt, a venit cu o delegație în Iași să prezinte un plan de acțiune pentru a-i recupera pe românii aflați în situații vulnerabile, informează Ziarul de Iași.

Românii reprezintă populația cea mai numeroasă de străini aflați la muncă în Rotterdam, după polonezi, iar aproape 3% dintre acești români se confruntă cu situații defavorizate, cum ar fi lipsa adăpostului sau alte vulnerabilități sociale. Se întâmplă acest lucru mai ales pentru că acești oameni pleacă în Olanda fără să cunoască legislația acestei țări și având cunoștințe foarte puține de limbă engleză.

Situația românilor din Rotterdam

La începutul acestui an, din cele câteva sute de persoane fără adăpost din Rotterdam, 71 erau români.

„Exportul forței de muncă vine la pachet cu probleme de sănătate, sociale sau de securitate. Muncitorii mobili sunt foarte importanți, vă apreciem munca, dar vrem să discutăm despre situația persoanelor fără adăpost”, a declarat viceprimarul Buijt la întâlnirea găzduită de Primăria Municipiului Iași.

Pavel Smântână, fondator și manager al unei agenții de recrutare a forței de muncă pentru Olanda, a explicat: „A crescut în special interesul cuplurilor tinere, fără copii. Sunt sate din Botoșani din care sunt plecați 30, 40, 50 de oameni la muncă în Olanda. Acolo, mulți dintre ei locuiesc în zona de centru și vest a țării, în apropierea marilor sere de flori. Așa că există acum sate de cateva sute de case din Olanda în care 5% – 7% din populație e de români. (…) Cei care pleacă fără să cunoască legislația olandeză, doar bazându-se pe puțina engleză pe care o știu, riscă să se trezească în situații vulnerabile”.

Autoritățile din Rotterdam, plan de acțiune pentru românii care rămân fără adăpost

În acest context, autoritățile din Rotterdam au făcut un plan de acțiune pentru a-i recupera pe românii aflați în situații vulnerabile, plan pe care l-au prezentat în Iași.

Acesta are ca obiectiv să îi adune pe cei fără adăpost, să le ofere suport și să îi ajute fie să se întoarcă în România, fie să își găsească un nou loc de muncă în Olanda. În acest an, numărul persoanelor întoarse în țară a fost de 73 (din care 29 forțat), iar 66 de persoane au reușit să își găsească un loc de muncă.

Printre măsurile luate se numără suportul imediat și reintegrarea în societate, colaborarea cu organizații non-guvernamentale și asistența pentru găsirea unor locuri de muncă adecvate.