Ion Obloja, vicepreşedintele grupului UTI, a fost plasat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală. Alături de Obloja, a fost luată aceeaşi măsură preventivă şi pentru alţi patru suspecţi din dosar.Totul după ce percheziții de amploare au fost facute de DIICOT şi poliţia de frontieră în București și Ilfov, inclusiv la sediul grupului UTI de pe Aeroportul Otopeni. Şi reşedinţa vicepreşedintelui grupului a fost luată la puricat, iar de acolo a fost ridicată suma de 50.000 de euro, afară B1 TV.
Verificări ample ale procurorilor DIICOT au avut loc la sediul Uti din Otopeni. Vizat a fost și vicepreședintele grupului, a cărui locuință a fost de asemenea verificată. Acuzații grave planează asupra sa.
Potrivit unor surse judiciare, între 2009 şi 2011, vicepreședintele UIT Ion Obloja a inițiat un grup infracțional la care au aderat ulterior și alte persoane. Potrivit procurorilor, era vizate activități infracționale cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale, dar și cu scopul obținerii unor venituri ilegale.
Obloja a constituit grupul împreună cu tatăl si fratele său, cei care erau şi asociați în mai multe societăți comerciale.
Anchetatorii spun că Obloja a fost interesat să coopteze în activitățile infracționale și unele persoane cu funcţii de administrator în cadrul unor firme. El urmarea crearea unui sistem de firme care să funcționeze pe trei paliere, fapt ce a necesitat înființarea și administrarea unor societăți comerciale de tipul „fabrici de facturi", mai spun anchetatorii.
Astfel, firmele controlate de Ion Obloja au produs un prejudiciu bugetului de stat de peste 21 de milioane de lei.
Procurorii DIICOT vor pune sechestru pe 50 de terenuri și clădiri, pentur recuperarea prejudiciului.