Vicepreședintele USR, Claudiu Năsui: „Intrarea în vigoare a acestor creșteri de taxe vor avea un efect nefast asupra românilor pentru că ei vor sărăci” / Ce va urma după 18 octombrie (VIDEO)

Publicat: 29 09. 2023, 20:50
Foto: Claudiu Năsui / Facebook

USR și Forţa Dreptei au atacat măsurile fiscale propuse de premierul Marcel Ciolacu și asumate, în Parlament. Opoziția susține că nu au fost respectate condiţiile pentru angajarea răspunderii Guvernului și că proiectul de măsuri fiscale este o tocăniţă cu de toate, care încalcă 13 articole din Constituţie.

Curtea Constituţională a României a stabilit că abia pe 18 octombrie va dezbate sesizarea USR şi a Forţei Dreptei pe legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, act normativ pe care şi-a asumat răspunderea Guvernul în Parlament, informează stiripesurse.ro.

Vicepreședintele USR, Claudiu Năsui, a avut o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1, prezentate de Andreea Moraru, unde a discutat despre acest demers.

„În primul rând, termenul mă bucură. Cu cât e mai târziu, cu atât e mai bine, pentru că timp cât se judecă la CCR această asumare de răspundere, acest pachet de legi, e blocat pachetul și atunci, orice zi în plus, în care el nu este în vigoare, este o victorie pentru noi. El, în mod normal, ar fi intrat în vigoare oricum, de la 1 noiembrie, la cum erau formulate textele și în pachetul de legi, și dacă calculam puțin când ar fi putut să intre în vigoare, dacă nu era atacat…

Deci avem de la 18 octombrie, până la 1 noiembrie, să vedem dacă cumva nu mai avem încă un termen la CCR, pentru că CCR-ul nu poate fi obligat să judece repede. Poate să mai ceară un termen și atunci am mai avea încă o victorie. Până la urmă, miza este să întârziem cât mai mult sau chiar să oprim acest proiect. Nu de alta, dar el face foarte mult rău mediului de afaceri, economiei României și exact cum ați spus și dumneavoastră, foarte bine înainte, face asta ca să nu se taie cheltuielile de la stat, ca să nu taie pensii speciale, ca să nu taie schemele de afaceri pe banii statului, ca să nu taie sinecurile și toate lucrurile pe care le mai știu”, a spus Claudiu Năsui.

„La CCR sunt totuși 4 oameni numiți de către PSD”

Năsui a vorbit și despre care ar putea fi atmosfera în sânul coaliției, mai ales în PSD, în privința demersurilor pe care le-au făcut la CCR.

“Acum, adevărul trebuie spus, la CCR sunt totuși 4 oameni numiți de către PSD, încă 4 de către PNL și încă unul de la UDMR. Ei nu sunt judecători propriu-zis, sunt oameni numiți acolo și doar li se zice judecători. Nu au făcut INM-ul, nu au neapărat pregătirea juridică a unui judecător adevărat, dar, totuși, am avut și surprize plăcute câteodată de la CCR. Și atunci sperăm că și de data aceasta vom avea o astfel de surpriză plăcută și atacul nostru va reuși. Sau măcar va întârzia cât de mult cu putință intrarea în vigoare a acestor creșteri de taxe, care vor avea un efect nefast asupra românilor, pentru că ei vor sărăci”, a mai zis vicepreședintele USR.

Andreea Moraru: Va crește presiunea faptul că atât de multe voci reclamă neconstituționalitatea?

„Sperăm că da, și însuși titlul pachetului de legi pe care și l-a asumat guvernul are în componență sintagma ‘pentru siguranța și stabilitatea României pe termen lung’ ori ai crede că dacă vrei să faci un lucru pe termen lung, ai nevoie totuși de o minimă dezbatere parlamentară, chiar și aia grăbită, cum era de obicei.

Adică măcar trebuia să folosească procedura standard prevăzută în Constituție, adică cea de legiferare prin Parlament și nu o procedură extraordinară, cum este cea a răspunderii. Dar da, mă bucură, am citit și eu declarația domnului Zegrean, ne bucură, sperăm să fie cât mai multe și, repet, sperăm să avem și câștig de cauză la CCR. Este o posibilitate, chiar dacă a fost una destul de rară în ultima perioadă”, a declarat Năsui pentru Știrile B1.

Claudiu Năsui a spus și ce urmează după 18 octombrie.

„După 18 octombrie, poate să urmeze 3 lucruri: fie avem câștig de cauză, ceea ce ar fi o mare victorie, fie nu avem câștig de cauză și caz în care legea merge spre promulgare, fie CCR-ul mai amână și dacă mai amână, iarăși s-ar putea să fie o victorie de moment prin faptul că, dacă reușim să trecem și de pasul de 1 noiembrie, măcar mai întârziem cu încă o lună intrarea în vigoare a legii, deci cam 2 scenarii dintre 3 ne-ar fi favorabile.”