Semnal de alarmă, tras de ANCOM, cu privire la una dintre cele mai folosite aplicații! Vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a precizat că aplicația Tik Tok este o problemă de siguranță națională și ar trebui interzisă pe telefoanele angajaților statului.
UPDATE: Agenția care colaborează cu TikTok în România a transmis că niciun guvern nu are acces la datele utilizatorilor de pe rețeaua socială și că reprezentanții companiei sunt dispuși să discute cu oficialii români dacă aceștia au îngrijorări cu privire la funcționarea platformei.
„Niciun guvern nu are acces la datele utilizatorilor noștri și investim 12 miliarde de euro în Proiectul Clover, un proiect lider în industrie, care va asigura stocarea datelor utilizatorilor europeni în Europa, cu monitorizări și verificări independente de către experții în securitate cibernetică de la NCC Group. Primul nostru centru de date european este deja operațional în Irlanda. Suntem disponibili să ne întâlnim cu oficialii pentru a discuta orice îngrijorare și pentru a corecta percepțiile greșite”, a transmis Daniela Marin, reprezentant TikTok.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Pavel Popescu a precizat pentru Digi24 că există dovezi că Tik Tok folosește datele într-un mod negativ:
„Le recomand tuturor românilor să nu își instaleze TikTok. Există dovezi clare că acea aplicație folosește datele într-un mod negativ”, a spus vicepreședintele ANCOM.
Vicepreședintele ANCOM a mai precizat că datele colectate de aplicație sunt foloste în servere de alte guverne:
„Tik Tok este o problemă de siguranță națională. Este o aplicație nu doar nocivă, dar mai mult de atât, există dovezi tehnice că datele se duc și sunt folosite în niște servere de alte guverne. În România, pe acest subiect au existat niște recomandări foarte clare cu privire la folosirea acestei aplicații”.
Încă din 2023, aplicația TikTok a fost interzisă oficial angajaților pe dispozitivele furnizate de NATO, liderii Alianței invocând preocupări de securitate.
NATO a interzis pe 31 martie 2023 aplicația TikTok pe telefoanele personalului. Nota a oficializat interdicția, dar TikTok nu a fost oricum utilizabil pe dispozitivele Alianței nici înainte, din cauza restricțiilor tehnologice interne.
Discuții despre interzicerea aplicației din cauza temerilor că guvernul chinez ar putea accesa datele utilizatori TikTok prin intermediul companiei-mamă, Bytedance, au avut loc și la nivelul instituțiilor UE.