E.coli enterohemoragic, bacteria ucigașă care a provocat panică în Europa, afectând producătorii agricoli, dar și turismul din mai multe state, încă nu a ajuns și la noi în țară. Potrivit specialiștilor în microbiologie, bacteria a fost depistată în castraveții din Spania, Germania, precum și în alte legume, precum roșiile ori salatele.
Transmiterea la om a acestei bacterii se face prin cosumul de alimente contaminate, carne crudă sau gatită insuficient, lapte curd dar și salate și legume spălate necorespunzător.
Conform medicului primar gastroenterolog, Dan Pițigoi, invitatul lui Mihai Jurca la „B1 Viața e frumoasă!”, bacteria poate fi ușor depistată dacă omul prezintă următoarele simptome: „are diaree, febră sau frisoane. În mod normal ar trebui să se ia o probă de scaun și acolo să se vadă dacă se dezvoltă sau nu bacteria. E.coli enterohemoragic se poate depista și la 24 de ore din momentul în care bacteria a fost înghițită„.
De asemenea, Dan Pițigoi a atras atenția asupra faptului că este foarte important să „știm ce mâncăm, de unde mâncăm și ce bem. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne spălăm pe mâini„.
Până în acest moment, în România nu a fost emisă nicio alertă. „Nu am primit nicio avertizare de la organismele europene. De obicei, vara nu importăm castraveţi, nu cred să fim în pericol. Se pare că românii sunt mai rezistenţi, întrucât în ultimii ani au fost descoperite şi la noi în alimente aceste bacterii, dar nu am avut cazuri de infecţii”, a declarat Constantin Lupescu, director în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bucureşti”.