Vești proaste pentru Liviu Dragnea din partea unui judecător: Ce se va întâmpla cu dosarul său
Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat marți că procesul în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu și fals intelectual privind angajări fictive la DGASPC Teleorman.
Această decizie vine ca urmare a înlocuirii unui judecător din complet ca urmare a pensionării magistratului Ana Maria Dascălu.
Judecătorul Cristi Dănileț atrage însă atenția că președintele PSD nu ar trebui să fie prea fericit pentru că procesul nu se va lua complet chiar de la început, la următorul termen, setat pentru 3 octombrie, probele și înscrisurile vor rămâne în dosar, iar completul va decide doar reaudierea unor martori cheie.
"Trebuie analizat ce anume s-a făcut până în momentul în care a plecat judecătorul. Dacă s-au administrat probe care sunt esențiale și aici vorbesc de declarații de martori în general și declarații de părți atunci avocații sunt în drept să solicite reluarea procesului pentru ca și judecătorul nou să ia la cunoștință în mod nemijlocit de acele probe", afirmă Cristi Dănileț pentru RFI.
Fostul membru al CSM atrage că termenul corect pentru decizia ÎCCJ de marți este readministrare și nu reluare.
"Nu, merge mai departe. Sunt unele probe de exemplu care s-au depus la dosar…Nu înseamnă că se mai reia nimic. Ci doar audierea martorilor considerați esențiali. Decizia cu privire la reaudierea lor se ia imediat ce se constituie noul complet. Dar doar dacă părțile invocă acest lucru. (…) Singurul care este suveran în a decide readministrarea unor probe, că ăsta este termenul, nu reluarea procesului, este însuți completul. Toți trebuie să ia decizia", precizează Dănileț.
România este una dintre puținele țări din Europa în care se permite unui judecător să plece în cursul soluționării unor dosare. Pensionarea judecătoarei Ana Maria Dascălu duce la reluarea proceselor în dosarele Tăriceanu și Dragnea, iar aceeași decizie va fi cel mai sigur luată și pentru Gabriel Oprea, Dan Șova sau Sebastian Ghiță.