Vești proaste pentru iubitorii de vacanțe. Călătorii ar putea plăti cu cel puțin 100 de euro mai mult pentru fiecare zbor după ce un raport european arată ca poluarea ar putea scădea cu 20% dacă această regulă s-ar implementa.
Proiectele de mediu cresc costurile vacanțelor. Unul dintre ele se referă la taxa progresivă, ceea ce înseamnă că oamenii ar avea un singur zbor dus-întors pe an care să fie scutit de taxă. De la al doilea zbor s-ar aplica o taxaă de 100 de euro, iar prețul va crește treptat, în funcție de numărul de zboruri dintr-un an, conform observatornews.
„Mi se pare o aberaţie, în condiţiile în care parlamentarii, indiferent din ce ţară a Europei circulă cu private jet. China, India şi alte ţări produc poluare de 80% iar noi să salvăm cu ce?!”, spune un pasager.
„Mi se pare cam mult 100 de euro pentru fiecare zbor. Ar fi în regulă ideea, este necesar. Poluarea este maximă”, mărturiseşte alt pasager.
Dacă regula s-ar aplica, numărul pasagerilor s-ar reduce cu un sfert în următorii patru ani, ceea ce ar afecta companiile aeriene și operatorii din turism.
„Practic se va limita dreptul la deplasare prin statele Uniunii Europene. Aşa cum ştim, sunt milioane de cetăţeni români aflaţi în statele din vest care de două ori pe an vin să-şi vadă familia. Aceştia sunt victime. Practic noi va trebui să găsim formule prin care să limităm această lovitură pe care o vom primi”, explică Florin Ionescu, consultant în turism.
De câțiva ani zborurile sunt subiect de discuție în legislația europeană pentru reducerea poluării, iar marii poluatori vor trebui să plătească mai multe certificate de emii de carbon.
Prețurile biletelor de avion s-au dublat, în ultimul an, iar patronatele din turism cer Guvernului crearea unui fond de garantare pentru biletele de avion, adică un euro în plus la bilet pentru feicare aterizare pe un aeroport din România.