Vești proaste despre pandemia de coronavirus: Persoanele care au fost infectate cu COVID-19 își pot pierde rapid imunitatea și se pot reinfecta

Vești proaste despre pandemia de coronavirus: Persoanele care au fost infectate cu COVID-19 își pot pierde rapid imunitatea și se pot reinfecta

Imunitatea la nivelul întregii populații la noul coronavirus ar putea fi „de neconceput”, având în vedere faptul că anticorpii împotriva virusului au dispărut după doar câteva săptămâni la unii pacienți, potrivit unui nou studiu major spaniol.

Guvernul spaniol a colaborat cu unii dintre principalii epidemiologi ai țării pentru a descoperi ce procent din populație a dezvoltat anticorpi care ar putea oferi imunitate împotriva coronavirusului. Studiul a a ajuns la concluzia că doar 5% dintre cei testați în toată țara au păstrat anticorpi împotriva virusului, aceste data fiind publicate de jurnalul medical The Lancet, potrivit businessinsider.com.

Persoanele care au fost infectate cu coronavirus își pot pierde imunitatea

De asemenea, studiul a descoperit că 14% dintre persoanele care inițial au fost testate pozitiv pentru anticorpi la coronavirus nu au mai fost testate pozitiv în testele ulterioare efectuate câteva săptămâni mai târziu.

„Imunitatea poate fi incompletă, poate fi tranzitorie, poate dura doar o perioadă scurtă de timp și apoi poate dispărea”, a spus Raquel Yotti, directorul Institutului de sănătate Carlos III din Spania, care a ajutat la realizarea studiului.

Alți cercetători au declarat că studiul a coroborat descoperirile prezentate în cadrul altor cercetări care au ajusn la concluzia că imunitatea la virus s-ar putea să nu fie de lungă durată la persoanele care dezvoltă doar simptome ușoare sau fără simptome.

„Absența simptomelor nu face ca sistemul imunitar să meargă suficient de bine pentru a genera o memorie imunologică”, a spus Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea Reading.

Jones a adăugat: „Oricine care se testează pozitiv la testul anticorpilor nu ar trebui să presupună că sunt protejați. Pot fi, dar nu este clar acest lucru.”

Studiul spulberă speranțele privind formarea imunității colective

Autorul principal al studiului, Marina Pollán, a declarat pentru CNN: „Unii experți au calculat că aproximativ 60% din seroprevalență ar putea însemna imunitate a efectivelor. Dar suntem foarte departe de a atinge acest număr”.

Studiul a constatat că, în ciuda faptului că Spania este una dintre țările cele mai afectate de COVID-19, „estimările prevalenței rămân scăzute și sunt în mod clar insuficiente pentru a oferi imunitate colectivă”.

„Constatarea cheie” este că „cea mai mare parte a populației pare să fi rămas neexpusă” la coronavirus, „chiar și în zonele cu circulație răspândită a virusului”, au spus Eckerle și Meyer.

Pe de altă parte, noile cercetări efectuate de Karolinska Institutet și Karolinska University Hospital arată că multe persoane cu forme ușoare deCOVID-19sau asimptomatice au format așa-numita imunitate mediată de celulele T la noul coronavirus, chiar dacă nu au fost testate pozitiv la anticorpi. Potrivit cercetătorilor, acest lucru înseamnă că imunitatea maselor este probabil mai mare decât sugerează testele de anticorpi.

Unii cercetători vin cu vești și mai proaste. EpidemiologulAnthony Fauci, expertul în boli infecţioase care îndeplineşte rolul de consilier al preşedintelui Donald Trump în probleme legate de COVID-19, a declarant că Statele Unite nu pot conta pe apariția unui vaccin eficient împotriva nouluicoronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”