Cu şase valuri de infecţii în mai puţin de doi ani şi jumătate, nu se poate vorbi de sezonalitatea virusului SARS-CoV-2, atrag atenţia specialiştii.
Ei avertizează că vom avea parte de Val după Val. Chiar şi aşa, medicii de familie se feresc în continuare să comande vaccinuri anti-COVID-19 ceea ce poate duce la un blocaj în procesul, şi aşa firav, de vaccinare.
O nouă subvariantă a SARS-CoV-2 apărută în India şi depistată şi în alte ţări din Europa – BA.2.75 – de câteva ori mai infecţioasă decât cele ivite până acum, a fost trecută în grupa celor care provoacă îngrijorare, potrivit listei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Specialiştii estimează o creştere semnificativă a numărului de infecţii şi în România, după ce, urmând tendinţa din ultimele săptămâni. ”Cu şase valuri în nici doi ani şi jumătate, nu putem discuta (încă) despre sezonalitatea infecţiei cu SARS-CoV-2. Dacă era un virus sezonier, ar fi trebuit să avem anotimpul toamnă/iarnă de 3 ori într-un an”, atrage atenţia dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină InoMed, citat de Adevărul.
Valurile de infecţii din 2022, adaugă specialistul, determinate de diverse subvariante Omicron sunt din ce în ce mai înalte – cu număr crescut de cazuri – şi tot mai dese: ”Am avut chiar situaţia în care valul determinat de BA. 1 a continuat câteva săptămâni cu un val mai mic determinat de BA..2, urmat acum de BA..5. Foarte probabil va mai exista un val în acest an, în toamnă, cu o nouă variantă. Ar putea fi BA.2.75, care în India câştigă teren în faţa BA.5”.
Deşi numărul de cazuri grave, internările şi decesele sunt mai mici decât în valul Delta, apariţia unui număr mare de cazuri de infectare simultan determină un impact social şi economic masiv. Comportamentul individual este factorul care contribuie în cea mai mare măsură la creşterea actuală a numărului de cazuri.
”Purtarea măştii în spaţiile aglomerate (închise sau deschise) este cea mai eficientă modalitate de a preveni infectarea cu BA.5”, recomandă dr. Geantă. Vaccinarea cu trei doze e standardul Potrivit acestuia, vaccinarea cu trei doze – sau chiar cu patru pentru cei cu imunitatea slabă reprezintă standardul actual în materie de protecţie faţă de apariţia formelor grave de boală şi a decesului, în concordanţă cu studiile care au dus la înregistrarea vaccinurilor bazate pe ARNm.
Chiar dacă variantele Omicron determină, e drept, forme mai uşoare de boală, să nu uităm totuşi că peste 10% dintre decesele de COVID-10 din România au fost cauzate de Omicron (multe puteau fi evitate prin vaccinare), conchide dr. Marius Geantă.