Vești bune! Statul oferă până la 15.000 de lei românilor. Cine poate beneficia de această sumă

Vești bune! Statul oferă până la 15.000 de lei românilor. Cine poate beneficia de această sumă
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Statul alocă până la 15.000 de lei românilor care au probleme cu animalele sălbatice, potrivit Ordinului apărut în Monitorul Oficial.

În situația în care animalele sălbatice produc pagube sau invadează proprietatea oamenilor, se pare că aceștia pot primi bani pentru a-și pune garduri electrice sau alte mijloace permise de lege pentru a le îndepărta.

15.000 de lei de la stat pentru români

Cei care s-au confruntat cu pagube provocate de animalele sălbatice pot solicita bani de la stat pentru a instala sisteme speciale, în special garduri electrice, pentru a preveni aceste acțiuni în viitor. Toate acestea sunt menționate în Ordinul Ministerului Mediului nr. 827/2023, publicat în Monitorul Oficial.

Prin urmare, românii care doresc să-și pună garduri electrice sau alte mijloace permise de lege pot primi de la stat până la 15.000 de lei.

Odată ce ordinul este pus în aplicare, banii de stat pot fi folosiți pentru a achiziționa echipamente și dispozitive de tipul gardurilor electrice, panou solar, regulator tensiune, cablu împământare ori alte mijloace asemănătoare permise de lege.

Condițiile pe care trebuie să le împlinească persoanele pentru a beneficia de această sumă

  • Trebuie să aibă domiciliul în România, să dețină casa sau terenul, să nu fie înregistrate cu fapte sancţionate de legislaţia fiscală, potrivit certificatului de cazier fiscal, să nu fie înregistrate cu obligaţii de plată (a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau cele locale).
  • Trebuie să nu fie condamnate pentru infracțiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă și să nu beneficieze de finanţare nerambursabilă din altă sursă pentru acelaşi proiect, notează capital.ro.

Potrivit autorităților, aceste sisteme sunt destinate, „reducerii conflictelor om-animal și implementării măsurilor de intervenție în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori amplasate pe traseele acestora, respectiv pe raza exploatațiilor agricole, pomicole, stupine, arii naturale protejate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`