Premierii României și Spaniei, Pedro Sánchez şi Nicolae Ciucă au anunțat astăzi, 23 noiembrie, înființarea un Grup de lucru pentru acordarea dublei cetăţenii românilor din Spania.
Anunțul a fost făcut în Spania, unde a avut loc prima şedinţă comună a Guvernelor de la Bucureşti şi Madrid.
„Prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Regatului Spaniei reprezintă o oportunitate pentru ca cele două ţări să celebreze legăturile lor istorice şi culturale.
Acestea sunt susţinute de contribuţia comunităţii dinamice şi de mari dimensiuni a românilor din Spania, care a contribuit timp de decenii la coeziunea socială şi la dezvoltarea economică a societăţii spaniole, în timp ce şi-a păstrat propria identitate.
Ne exprimăm convingerea fermă că nivelul excelent al relaţiei bilaterale dintre România şi Spania poate reprezenta un catalizator pentru continuarea asigurării unor condiţii favorabile pentru comunitatea română din Spania şi pentru comunitatea spaniolă din România, astfel încât acestea să prospere şi să contribuie mai departe la dezvoltarea relaţiilor bilaterale.
Prin urmare, cele două ţări sunt de acord să înfiinţeze un grup de lucru în vederea analizării soluţiilor pentru acordarea dublei cetăţenii membrilor comunităţii române din Spania”, se evidenţiază în declaraţia comună.
„Acestea încurajează dezvoltarea acestei relaţii, în special în sectoare cheie pentru ambele ţări, cum ar fi energia din surse regenerabile, infrastructura de transport, industria auto, alte industrii prelucrătoare, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, cercetare şi dezvoltare, agricultură, digitalizare şi turism.
Pentru a asigura continuarea avansării acesteia, recunoaştem importanţa dezvoltării unui cadru de reglementare stabil şi pregătit pentru viitor”, au transmis cei doi prim-miniştri.
„Astăzi, în Spania, trăiesc aproximativ 1.100.000 români.
Este o comunitate foarte respectată în Spania, care participă la dezvoltarea Spaniei, de aceea doresc să mulțumesc membrilor comunității românești din Spania pentru contribuția la progresul țării noastre.
Toți au strânse legături cu Spania, au rădăcini în Spania: pentru ei am hotorât să înființăm un grup de lucru pentru a studia posibilitatea de a obține cetățenie spaniolă fără a fi nevoiți să renunțe la cea română”, a transmis premierul Spaniei, Pedro Sanchez.
La rândul său, Nicolae Ciucă a salutat decizia luată de cele două state privind înființarea Grupului de lucru: „Astăzi a avut loc o înțelegere pe ceea ce înseamnă constituirea unui Grup de lucru care va intra în negocierile privind asigurarea cadrului legal a dublei cetățenii pentru cetățenii români care doresc să obțină și cetățenia spaniolă. Este o dovadă clară a modului în care Guvernul spaniol și cetățenii spanioli apreciază relația cu statul român și apreciază cetățenii români care sunt astăzi prezenți în Spania”.
În declaraţia comună a celor doi premieri se menţionează decizia privind semnarea unor memorandumuri de înţelegere şi cooperare în mai multe domenii: muncă, sănătate, externe, cultură, situaţii de urgenţă, militar sau agricultură.
Potrivit documentului recent, România şi Spania recunosc rolul educaţiei, învăţării unor limbi străine şi al formării profesionale ca fiind elementele cheie în cadrul relaţiilor lor bilaterale şi evidenţiază impulsionarea şi revizuirea cadrului legal privind specializările bilingve hispano-române din şcolile din România, precum şi consolidarea programelor de limbă, cultură şi civilizaţie română în şcolile din Spania.
România şi Spania sunt de acord să-şi menţină parteneriatul în domeniul muncii şi protecţiei sociale, cu scopul de a-şi consolida şi aprofunda relaţiile, în special în domeniile vizate de Inspectoratele naţionale de muncă, precum şi în domeniul ocupării forţei de muncă şi a avansa cu privire la schimbul de informaţii şi de bune practici, inclusiv în ceea ce priveşte serviciile de ocupare, potrivit Știri Diaspora.
În domeniul medical, se stipulează că România şi Spania se obligă să intensifice schimbul de informaţii şi bune practici pentru a-şi consolida serviciile naţionale de sănătate, în special în domeniul prevenirii şi managementul integrat al bolilor transmisibile şi netransmisibile.