Vești bune de la Guvern: Vor oferi vouchere de 25.000 de lei românilor care au panouri fotovoltaice. Ce vor putea achiziționa cu ele

Publicat: 19 09. 2023, 20:15
sursă foto: captură YT

Vești bune pentru românii care au sau își vor achiziționa panouri fotovoltaice și le vor pune pe casă. Guvernul României intenționează să finanțeze bateriile pentru stocarea energiei.

Măsura este prevăzută în documentul de ajustare a PNRR și prevede decontarea a 25.000 de lei. Documentul a fost înaintat Comisiei Europene și va intra în vigoare doar dacă măsura va fi aprobată, informează stirileprotv.ro.

Suma care urmează să fie alocată în acest scop este de peste 600 de milioane de euro.

Un nou capitol al programului REPowerEU propune ca românii să fie sprijiniți să-și instaleze și baterii de 5kw pentru stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice.

Cine va oferi cupoanele în valoare de 25.000 de lei

Cupoanele în valoare de 25.000 de lei vor fi acordate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Putând să aibă propria lor capacitate de stocare, nu mai e necesar să mai ia curent din rețea și să îl plătească, practic este un curent gratuit pe care și l-au produs anticipat. Condiția este una simplă: să aibă un contract cu o firmă care furnizează aceste elemente. Deci practic relația între noi și cetățean va fi prin compania cu care cetățeanul face contractul de achiziție”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Mecanismul de implementare al acestei măsuri prevede că oamenii vor putea alege una dintre cele două opțiuni: fie primesc cupoane valorice pentru panouri, fie pentru baterie, cu condiția să nu fie deja prosumatori, fie pentru ambele.

Finanțări prin programul propus de MIPE:

– 50.000 de lei atât pentru panouri fotovoltaice, cât și pentru baterii
– 25.000 lei pentru o instalație de panouri fotovoltaice cu o putere 3 kW
– 25.000 lei pentru o baterie cu putere minimă de 5 kWh, în cazul în care proprietarii dețin deja panouri fotovoltaice cumpărate din banii lor și nu sunt prosumatori.

Numărul celor care și-au pus panouri fotovoltaice s-a dublat în ultimele șase luni, iar creșterea va fi mare și în perioada următoare. Dacă toți devin prosumatori, sistemul de transport și distribuție a energiei electrice ar putea fi perturbat. Măsura are în vedere și îmbunătățirea fiabilității rețelei.