Lipsa unei infrastructuri rutiere care să corespundă vremurilor actuale este una dintre cele mai acute probleme ale României. Regiunea Moldovei suferă cel mai mult din acest punct de vedere, însă guvernanții promit investiții masive.
Două autostrăzi ar urma să lege Modova de București și Ardeal, în următorii ani. De asemenea, Drumul Expres Tișița – Albița, cunoscut ca „Autostrada Vasluienilor”, se va construi în următorii ani. Un prim pas în acest sens a fost făcut. Marți, 7 iulie 2020, CNAIR a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate. Câștigătorul desmnat pentru procedura de achiziție publică este SC Search Corporation SRL – SC EGIS Romania SA.
Valoarea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate este de 11,05 milioane lei, fără TVA și are un termen de 26 de luni. Sursa de finanțare reprezintă fonduri europene nerambursabile.
Tronsonul Tișița – Albița face parte din obiectivul de investiții Autostrada București – Focșani – Albița și are și o valoarea simbolică, unirea Bucureștiului de Chișinău.
Daniel Olteanu, deputat ALDE, atrage atenția asupra faptului că Albița-Tișița va reprezenta principala rută de transport auto a mărfurilor din și spre regiunea estică a Româmniei. În opinia sa, România are nevoie de alte încă 4 proiecte similare, pentru ca Moldova să recupereze decalajele de dezvoltare, potrivit Economica.
Anul trecut, România a inaugurat doar 43 de kilometri de autostradă, asta după ce Răzvan Cuc, fostul ministru al Transporturilor din partea PSD, a făcut promisiuni nerealiste. În 2018, s-au dat în folosință 58 de kilometri, iar în 2017, doar 17 kilometri.
Alin Șerbănescu, fost purtător de cuvânt în cadrul CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), a oferit mai multe detalii despre modul de lucru în infrastructura din România, în exclusivitate pentru B1.ro.
„Răzvan Cuc s-a folosit de orice oportunitate ca să-și facă imagine, ca om politic. Rezultatele se văd… Inițial, s-au promis (n.r. – pentru 2019) 118 kilometri, apoi 180 de kilometri, în cele din urmă, 100 de kilometri”, a declarat Alin Șerbănescu pentru B1.ro.
Alin Șerbănescu a precizat că slabele realizări în construcția de autostrăzi se explică printr-un cumul de factori.
„Sunt proiecte începute prost, s-au tolerat foarte multe lucruri și din partea constructorilor, și din partea CNAIR, și a societății.
Lucrurile care au încurcat proiectele ani de zile, se mențin. De exemplu, exproprierile, relocările de utilități, avizele venite târziu, acordurile de mediu, noile probleme descoperite pe parcursul lucrărilor, în condițiile în care noi ar fi trebuit să le știm din studiul de fezabilitate”, a declarat Alin Șerbănescu pentru B1.ro.