Recalcularea pensiilor a creat nenumărate discuții și nemulțumiri din partea pensionarilor, fie nu le-a crescut deloc pensia, fie au primit doar câțiva lei în plus, fie li s-a diminuat cuantumul pensiei, dar guvernanții dau asigurări că pensionarii respectivi vor primi in continuare pensia cea mare, ori le-au dispărut ani de vechime.
Cu toate acestea, sunt și pensionari norocoși care au avut parte de majorări considerabile. Spre exemplu, un pensionar din Iași a beneficiat de o creștere de 8.000 de lei, potrivit Capital.
În județul Iași, recalcularea pensiilor a avut un impact asupra a peste 150.000 de pensionari, iar 70% dintre aceștia au înregistrat creșteri ale pensiilor. Creșterile, însă, au fost foarte diferite. În timp ce unii au primit majorări considerabile, alții au avut parte de sume nesemnificative.
În urma recalculării, cea mai mare pensie din Iași, stabilită pe baza contributivității, a ajuns la 33.654 de lei brut. Această pensie a pornit de la 31.511 de lei brut, astfel că a avut o creștere de 2.143 de lei.
Cum spuneam anterior, un alt pensionar din Iași s-a bucurat de o creștere de 8.000 de lei, potrivit Legii 360/2023.
Însă, sunt și pensionari mai puțin norocoși. De exemplu, un senior a primit 1 leu în plus, la recalculare.
În jur de 10.000 de pensionari cu pensia minimă din județul Iași nu au avut parte de nicio creștere.
Printre categoriile care au înregistrat cele mai mari creșteri ale pensiilor sunt medicii, profesorii universitari și bancherii.
Acești români au o vechime îndelungată în muncă și au contribuit și cu sume mari la sistemul de pensii. Totodată, au beneficiat de sporuri și ore suplimentare, factori care au ajutat la creșterea pensiilor în urma recalculării.
Amintim că la recalculare s-a avut în vedere vechimea în muncă, stagiul de cotizare și indicele de corecție. Acestea sunt elementele care au determinat diferențele majore între pensionarii care au beneficiat de creșteri mari și cei care nu au primit nimic ori doar câțiva lei în plus.