Veste excelentă pentru românii din diaspora: Acum își pot reînnoi pașaportul expirat sau pierdut fără să mai vină în România

Veste excelentă pentru românii din diaspora: Acum își pot reînnoi pașaportul expirat sau pierdut fără să mai vină în România
Sursa foto: Pixabay

Dacă vă aflați în afara țării și pașaportul dumneavoastră a expirat, a fost furat sau pierdut, aveți posibilitatea să vă adresați misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României pentru a solicita obținerea unui pașaport nou.

Pașaportul simplu electronic nou nu poate fi obținut prin intermediul împuternicirii unei alte persoane din România. Prin urmare, este obligatoriu să vă prezentați personal la un consulat pentru solicitare, scrie Rotalianul, citat de Ziare.com.

Veste bună pentru românii din străinătate

Datele dvs. sunt transmise direct Ministerului Administrației și Internelor de către oficiile consulare. După verificare și procesare, documentul este trimis înapoi la oficiul consular pentru ridicare.

Totodată, atunci când vorbim despre paşapoarte pierdute sau furate, este necesar să anunţaţi imediat autorităţile locale de poliţie şi să obţineţi o dovadă a sesizării privind pierderea sau furtul. Această dovadă va trebui prezentată la consulatul român în momentul depunerii cererii pentru obţinerea unui nou paşaport. Este esenţial să ştiţi că pierderea paşaportului poate fi declarată şi la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, dar furtul acestuia trebuie raportat exclusiv la poliţia locală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`