Laura Codruța Kovesi a primit o veste foarte bună, de 1 iunie. Parchetul European (EPPO), pe care-l conduce chiar ea, poate, în sfârşit, să-şi înceapă activitatea.
Lansarea noului parchet nu se produce însă fără obstacole. Prevăzută iniţial să aibă loc la sfârşitul lui 2020, aceasta a trebuit să fie amânată în special pentru că cele 22 de state participante au întârziat în desemnarea procurorilor lor delegaţi. Două dintre ele nu au făcut acest lucru nici până în prezent: Slovenia şi Finlanda.
Această instanţă supranaţională va avea drept sarcină anchetarea şi urmărirea în justiţie a autorilor de infracţiuni care aduc atingere bugetului UE. O putere inedită, de care nu dispunea Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF).
Parchetul European va investiga şi urmări penal frauda în materie de TVA dacă implică cel puţin două state membre şi sume de cel puţin 10 milioane de euro, corupţia sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE şi spălarea de bani.
Laura Codruța Kovesi a fost prima femeie procuror general al României. La numire, în 2006, Kovesi avea doar 33 de ani, iar șapte ani mai târziu a ajuns în fruntea DNA. A plecat de aici în 2018, când a fost revocată la cererea ministrului Justiției, la acea vreme Tudorel Toader, demers care a fost sancționat de CEDO.
Consiliul Uniunii Europene a formalizat pe 14 octombrie 2019 numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al Parchetului European (EPPO).