Verdețurile din piață au ajuns să aibă pesticide de 450 de ori peste limita admisă. Medicii specialiști trag un semnal de alarmă asupra acestui lucru și ne spun de ce sunt atât de periculoase pentru organism.
Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă şi Toxicologie la Spitalul Floreasca, a spus că pesticidele sunt periculoase și pentru adolescenți, din cauza faptului că acestea pot mima anumiți hormoni și dereglează dezvoltarea normală a tinerilor.
„Discutăm, din păcate, de efecte cumulative, pentru că noi nu ne expunem doar la un singur tip de pesticid și nu ne expunem, până la urmă, doar la un singur tip de toxic. Discutăm de un amestec de pesticide și alte substanțe chimice, care agresează în mod continuu organismul uman. Acest lucru va duce la apariția unor modificări la nivelul acizilor nucleici, capabile să genereze procese neoplazice.
Ne întrebăm de ce poate în ultimii 20-30 de ani asistăm la o explozie a cazurilor de cancer. Acest lucru este cauzat de acest efect cumulativ. Dincolo de cancere, pesticidele sunt periculoase pentru că ele pot mima anumiți hormoni din interiorul organismului uman și dereglează dezvoltarea normală a adolescenților, fie că discutăm de băieți sau fete, cu pubertate precoce, tulburări de ciclu menstrual, iar la persoanele adulte, acele organe care sunt reglate hormonal, sânul, prostata, uterul pot să sufere procese neoplazice cu apariția unor forme de cancer”.
Medicul a dat câteva sfaturi cu privire la ce ar trebui să facă statul în acest caz, pentru a nu mai permite consumul de verdețuri pline de pesticide, dar a dat și câteva sfaturi pentru români.
“Cu toții vrem să mâncăm sănătos. Problema este că statul trebuie să crească capacitatea de detecție pentru aceste substanțe toxice și să dezvoltăm o rețea de laboratoare pentru alimentație, astfel încât să putem să știm cu siguranță ceea ce mănâncă populația. Pe de altă parte, într-adevăr, cele care sunt provenite din țări extracomunitare ar trebui să fie mult mai mult analizate cu eșantioane reprezentative, astfel încât să putem să eliminăm acele loturi care conțin astfel de substanțe.
Și, nu în ultimul rând, în mod individual, fiecare dintre noi putem să facem câte ceva, nu foarte mult, din păcate. Putem să spălăm foarte bine aceste fructe și legume, timp de câteva minute, sub jet de apă.
Acest lucru va duce la o diluare a nivelului de pesticide, însă, ceea ce va fi cu adevărat eficient, este ca statul român să dezvolte o rețea de laboratoare care să testeze eșantioane de fructe și legume”.