O sută de copii, elevi de şcoală primară, sunt nevoiţi să străbată pe jos, în fiecare zi, 20 de kilometri, prin frig, un drum anevoios, cu munţi de zăpadă, după ce microbuzul care-i transporta s-a defectat. Părinţii sunt revoltaţi şi ameninţă că nu îşi mai lasă copiii la şcoală.
De mai bine de un an, microbuzul care aduce la şcoală 100 de copii din trei sate ale comunei Soleşti din judeţul Vaslui s-a defectat. Maşina a fost reparată, însă autoturismul s-a defectat din nou, iar copiii sunt nevoiţi să facă eforturi greu de imaginat pentru a ajunge la ore.
Elevii sunt îngrămădiţi ca sardelele, pentru că nu există decât un singur microbuz cu 18 locuri, în care sunt transportaţi în două ture, cei 100 de copii.
Părinţii sunt revoltaţi că microbuzul se strică tot mai des, iar copiii nu mai ajung la ore. Pentru a merge cu mijlocul de transport în comun, părinţii ar trebui să scoată din buzunar în fiecare zi, 8 lei. Suma este însă prea mare pentru sătenii care trăiesc din alocaţii şi ajutor social.
Autorităţile susţin că microbuzul a avut probleme la sistemul de frânare şi a fost dus în service.
„Probleme tehnice, maşina are o stare de funcţionare, pe o perioadă de garanţie. De obicei, după cinci ani trebuie să investeşti bani în ele. Ar fi necesare 2 mijloace de transport pentru a face faţă numărului de elevi .Acestea sunt efectele hotărârii guverrnului de a comasa şcolile, acestea sunt efectele”, spune primarul comunei Solești, Mona Bujor.
În toate cele trei sate sunt şcoli noi, în care funcţionează însă, doar grupele de grădiniţă.