Vasile Marica (Sed Lex), despre protestul angajaților din Finanțe: Oamenii se tem că le vor fi reduse salariile sau chiar că-și vor pierde locurile de muncă. Politicienii tratează instituția cu dispreț (VIDEO)

Vasile Marica (Sed Lex), despre protestul angajaților din Finanțe: Oamenii se tem că le vor fi reduse salariile sau chiar că-și vor pierde locurile de muncă. Politicienii tratează instituția cu dispreț (VIDEO)
Vasile Marica, președintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX. Captură Video B1 TV

Vasile Marica, președintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, a declarat vineri, pentru B1 TV, că angajații din Ministerul de Finanțe care protestează se tem de reducerea veniturilor și chiar de concedieri. Oamenii mai sunt nemulțumiți și din cauza inechităților din sistemul de salarizare. Marica a mai afirmat că această grevă e una spontană, fără legătură cu sindicatul, dar dacă Guvernul nu rezolvă doleanțele oamenilor, și sindicatul va porni un protest din 22 august.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru.

Liderul de sindicat Vasile Marica, despre protestul angajaților din Finanțe

Despre nemulțumirile angajaților din Finanțe, Marica a afirmat: „Teama pierderii locurilor de muncă e primul lucru, 2 – pierderea veniturilor care sunt în plată, 3 – faptul că nu e respectată activitatea asta și oamenii sunt disprețuiți la nivel național, 4 – faptul că nu sunt egalizate salariile în plată, sunt diferențe de salarizare între oameni care au aceeași vechime, și aceeași pregătire, și fac aceeași activitate. Sunt lucruri foarte clare, discutate de foarte mult timp la nivelul ministerului, la care se adaugă toate neajunsurile vizavi de digitalizare, condițiile de muncă, faptul că trebuie să ne deplasăm la toate inspecțiile și la tot ce facem cu mașinile noastre și ni se decontează foarte greu. Acestea sunt câteva dintre aspectele care fundamental au creat un fond foarte consistent de revoltă în rândul salariaților”.

Întrebat cum răspunde acuzațiilor premierului Marcel Ciolacu (PSD) legate de pretențiile prea mari pe care le au unii bugetari, acesta a răspuns: „Eu am ascultat declarația dânsului, nu s-a referit în niciun fel la noi, pentru că noi avem salariile plecând de la 2.400 pentru un debutant până la 5.500 pentru cel mai mare în plată”.

„Nu poți să faci un finanțist de elită care să lupte cu toate multinaționalele și cu toți avocații din lume cu 2.400 de lei sau 4.000 de lei. Să fie foarte clar. Dacă disprețul față de această instituție este atât de mare, înseamnă că și politicienii au interes ca să apere agenții economici, nu instituțiile statului”, a continuat Vasile Marica.

El a precizat apoi că liderii de sindicat nu pot lua o decizie dacă protestul va continua sau nu, angajații fiind singurii în măsură să stabilească ce se va întâmpla, mai ales că protestul a fost unul spontan, al lor, fără legătură cu sindicatul.

„Dacă ministerul și Guvernul nu iau act de doleanțele noastre, pe 22 va avea loc o altă mișcare de protest organizată exclusiv de către noi, de sindicat, în toată țara”, a mai spus liderul Sed Lex.

Boloș dă asigurări că nu vor fi concedieri în Finanțe

Tot vineri, Marcel Boloș (PNL), ministrul Finanțelor, a dat asigurări nu că nu vor exista concedieri în sistem.

Despre acuzația că la minister trei angajați muncesc, iar patru stau, Boloș a afirmat: „Asta fundamentează decizia pe care o ia Guvernul ca aceste normative de personal să fie revizuite și să ajungem într-o normalitate din punct de vedere al aparatului bugetar. Nu s-a pus problema de disponibilizare, reducere de personal. Asigur că nu există această discuție”.

Boloș a mai susținut că înțelege probleme legate de salarizarea din sistem, dar el e ministru de doar o lună și jumătate și nu avea cum să rezolve într-un timp atât de scurt probleme care trenează de ani întregi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`