Vasile Bănescu: Halloween-ul (în România), un prilej de (im)pur divertisment, gustat de cei ce caută distracția cu lumânarea. Cultul morților în creștinism presupune rugăciunea pentru sufletele acestora, nu o veselă mascaradă

Vasile Bănescu: Halloween-ul (în România), un prilej de (im)pur divertisment, gustat de cei ce caută distracția cu lumânarea. Cultul morților în creștinism presupune rugăciunea pentru sufletele acestora, nu o veselă mascaradă
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a scris o postare pe Facebook, despre Halloween-ul în România.

Bănescu este de părere că “Halloween-ul (în România) este un prilej de (im)pur divertisment, gustat de cei ce caută distracția cu lumânarea, adică aproape cu orice preț”, iar „cultul morților în creștinism presupune rugăciunea pentru sufletele acestora, nu o veselă mascaradă menită să pună pe fugă spiritele rele”.

“Post-Halloween

Halloween – o temă care nu zguduie Biserica, în ciuda impresiei suprarealiste a celor mai ușor impresionabili care se sperie chiar în contextul în care sperietura e pe post de sperietoare.

Preocupat în cel mai intens grad și rafinat mod de seducerea noastră, ultima intenție a diavolului este să ne sperie.

Biserica evoluează într-o societate în care persistă sau revin diverse influențe pre- sau para-creștine.

Misiunea ei este să mărturisească cât mai convingător posibil Adevărul revelat, adică pe Hristos, în mod adecvat realității, timpului și reliefului cultural al omului căruia i se adresează, rămânând fidelă Evangheliei și memoriei perfect funcționale a Tradiției crescute din aceasta, nu unei maculaturi pietist-siropoase sau tradiționalismului care idolatrizează litera și ucide spiritul.

Halloween-ul (în România) – un prilej de (im)pur divertisment, gustat de cei ce caută distracția cu lumânarea, adică aproape cu orice preț.

Creștinismul e sobru, nu sumbru, vitalist, nu morbid, interesat de adevăr, nu de mituri, preocupat de schimbarea/ îndreptarea lăuntrică a omului spre eliberarea acestuia din zona de arest a patimilor, de libertatea reală, de frumusețea morală.

Aceea care va salva lumea…

Cultul morților în creștinism presupune rugăciunea pentru sufletele acestora, nu o veselă mascaradă menită să pună pe fugă spiritele rele. Acestea sunt ținute la distanță prin credința în Hristos, post și rugăciune.

Halloween – încă un prilej de joacă puerilă în „societatea spectacolului” inundată de „cultura divertismentului”.

Nu chiar una de cea mai bună calitate.”, a scris purtător de cuvânt al Patriarhiei Române pe contul de Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`