Vasile Bănescu (BOR), nou atac la ÎPS Teodosie în dezbaterea privind sărbătorirea Paștelui: „Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis”

Vasile Bănescu (BOR), nou atac la ÎPS Teodosie în dezbaterea privind sărbătorirea Paștelui: „Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis”
Foto: Arhiepiscopia Tomisului

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a lansat un nou atac dur la adresa lui ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în contextul dezbaterii iscate de propunerea ca bisericile Catolică și Ortodoxă să celebreze Paștele în același timp.

Amintim că, în vreme ce Bănescu a calificat propunerea drept un ideal dezirabil, Teodosie s-a opus vehement, susținând că Biserica Catolică n-are Lumina Sfântă. Ulterior, Bănescu, fără a-i pronunța numele lui Teodosie, a spus că o astfel de reacție trădează „o perfidă gelozie și jenantă zgârcenie confesională”.

Purtătorul de cuvânt al BOR a revenit apoi cu un alt mesaj, în care, tot fără să invoce numele arhiepiscopului, a susținut că „Sfidarea continuă și smintitoare a (unor) minimale condiții de reprezentare instituțională ar trebui să pună în criză statutul oficial al respectivei” persoane.

De data aceasta, Vasile Bănescu a abordat modul în care unii preoți au înțeles să reacționeze în dezbaterea privind Paștele, susținând că „zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis”, o aluzie la ÎPS Teodosie.

Bănescu a deplâns apoi faptul că „aceste enormități imposibil de înghițit de o minte oricât de sumar educată religios s-au dovedit a fi perfect digerabile pe scară largă. Nu o scară a virtuților, desigur”.

Vasile Bănescu, despre dezbaterea privind sărbătorirea Paștelui. Și un nou atac la ÎPS Teodosie

Purtătorul de cuvânt al BOR și-a început mesajul prin a explica faptul că, spre deosebire de ce au înțeles mulți, discuția despre Paște nu presupune „trădarea credinței ortodoxe, trecerea cu arme și multe bagaje teologice la catolici” ori „spulberarea Ortodoxiei carpato-danubiano-pontice”

„Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis.

Aceste enormități imposibil de înghițit de o minte oricât de sumar educată religios s-au dovedit a fi perfect digerabile pe scară largă. Nu o scară a virtuților, desigur.

Pe această scară insalubră din dosul adevărului istoric, care duce direct la etajul ultim al „creștinismului” de tip magic, ritualist și grobian instrumentalizat, se cațără îndârjit și țipând isteric aceiași câțiva locatari ai haznalelor mediatice, vajnici apărători ai țărișoarei, ai „Bisericii” confiscate de naționalism deșănțat, ai păcii încheiate oricând în favoarea agresorului, ai minciunii travestite în adevăr”, și-a continuat Bănescu mesajul.

Bănescu: Preoții trebuie să spună adevărul, să-i lumineze pe credincioși

Acesta i-a criticat apoi pe clericii care, în loc să spună „adevărul referitor la calendar și la compromisul generos pe care Biserica noastră alături de alte Biserici adecvate la realitate îl face de Paști – pentru păstrarea unei punctuale unități „pascale” cu cei ce idolatrizează un calendar împăiat”, au ales să tacă.

„Alimentarea și susținerea unei anomalii calendaristice, invocând ofensator mereu abuzata Tradiție și Lumina de la Sfântul Mormânt pe care o tratezi blasfemic ca pe o minune dependentă de calendarul defazat, nu de credința curată a omului informat, destramă în timp încrederea în chiar instituția Bisericii”, a continuat Vasile Bănescu, făcând din nou aluzie la poziția lui ÎPS Teodosie.

Oficialul BOR a mai susținut că Biserica trebuie apărată de „contaminarea cu superstiții, idolatrie de orice fel și paseisme toxice pentru credință” or primii care trebuie să facă acest lucru sunt chiar clericii. Cât despre credincioși, aceștia „au dreptul să primească nu doar adevărul de credință împărtășit confesional, ci și pe cel istoric”.

„Autenticii intelectuali creștini, oameni validați de o reală operă apologetică, laicii implicați onest în viața comunității religioase care compun corpul majoritar al Bisericii, au datoria creștinească de a reacționa și a se pronunța public atunci când observă apariția și dezvoltarea unor anomalii în corpul eclezial sau derapaje care periclitează imaginea Bisericii lui Hristos, nu a unor oameni failibili și păcătoși așa cum suntem toți”, a mai scris Vasile Bănescu, în mesajul său.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)