Rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae, cercetat de DNA în dosarul privind trucarea licitației pentru platforma de e-learning a Universității, are interdicția de a părăsi țara pentru 30 de zile.
Astărăstoae a fost audiat, vineri, de procurorii anticorupție de la Serviciul Teritorial Iaşi pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, după ce acesta ar fi obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, precum și pentru tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, conflict de interese şi aderare la un grup infracţional organizat, se arată într-un comunicat de vineri al DNA.
Astfel, în perioada 2009 – 2011, la UMF Iaşi era în derulare proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi intitulat „Platforma de e-learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Gr. T. Popa» Iaşi”. În acest context, Vasile Astărăstoae, în calitate de rector al UMF Iaşi şi manager de proiect, împreună cu Daniela Druguş şi Ioan-Adrian Ciureanu, cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la achiziţiile publice, au dispus atribuirea ilegală a contractului de achiziţie publică către SC Maguay Impex SRL Bucureşti, firma lui Corvin Gabriel Pughin.
„În această modalitate, UMF Iaşi şi Ministerul Economiei şi Finanţelor au fost prejudiciate cu suma totală de 6.126.481,98 lei„, notează procurorii în documentul citat.
Totodată, în cursul lunii noiembrie 2010, Astărăstoae şi Druguş au aprobat în mod nelegal plata către SC Maguay Impex SRL a sumei de 160.000 lei cu titlu de „cheltuieli instruire”, în condiţiile în care această activitate nu a fost realizată. La rândul său, Ciureanu a confirmat în fals efectuarea serviciilor de instruire, potrivit procurorilor anticorupţie.
În continuare, în cursul anului 2010, Astărăstoae a întocmit şi depus la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (MCSI – OIPSI) două documente – cerere de rambursare şi raport de progres – prin care solicita rambursarea sumei de 1.292.714,64 lei achitată de UMF Iaşi către SC Maguay Impex SRL.
„În aceste documente, inculpatul a consemnat în mod nereal că serviciile de instruire în valoare de 160.000 lei au fost efectuate şi că au fost implementate mai multe cursuri în format electronic, deşi platforma este nefuncţională. Ca urmare a demarării cercetărilor în acest dosar penal, plata solicitată nu a mai fost achitată de către M.C.S.I. – O.I.P.S.I„, se mai arată în comunicat.
În derularea aceluiaşi proiect, mai notează procurorii, în cursul lunii noiembrie 2009, Astărăstoae şi Druguş, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un contract de prestări servicii cu o societate comercială, motiv pentru care UMF Iaşi a fost prejudiciată cu suma de 37.200 lei, sumă ce a fost recuperată.
Astfel, procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi au luat în cazul lui Vasile Astărăstoae măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.
La data de 18 octombrie Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a lui Ioan-Adrian Ciureanu, a Danielei Druguş şi a lui Corvin-Gabriel Pughin.