Vâscul, tradiții și superstiții: Povestea zeiței al cărei fiu a fost ucis de o săgeată de vâsc (VIDEO)

Publicat: 25 12. 2014, 09:55
Foto: expressdebanat.ro

Ca în fiecare an, românii țin neapărat să respecte tradițiile de sărbători chiar dacă unele sunt împrumutate. De Crăciun și, în special, de anul nou, vâscul este la mare căutare. Oamenii cred în puterile magice ale plantei: norocul şi dragostea. Tradiția este păstrată de secole, vâscul fiind și în trecut semn de bun augur al iubirii, cunsocut și sub denumirea de creanga de aur.

Despre vâsc au apărut de-a lungul timpului mai multe legende. Toate spun că planta este încarcată de magie şi că este un simbol al curaţeniei spirituale şi al armoniei. Era considerată plantă sacră de norvegieni, druizii celţi dar şi de indienii nord americani. Potrivit unei tradiții răspândite în special în țarile anglo-saxone, cei care se saruta de Crăciun sub o ramura de vâsc vor avea bucurie și fericire.

”Știu ca poartă noroc aduce noroc în casă, spor la serviciu, spor la bani, sănătate, bucurii și toate cele necesare în casă. În noaptea de anul nou ne sărutam sub vâsc și ne punem o dorință. Dacă speri și crezi îți aduce noroc”, a spus o tânărăr despre vâsc.

”Aduce noroc și bună stare. Acum depinde de fiecare ce bunăstare poate să aducă în casă Sub vâsc trebuie să îți săruți soția și copiii. Asta e o traditie de când, eu ține minte, de când eram mic”, a spus un domn.

O legendă norvegiană spune că fiul unei zeiţe ar fi fost ucis de o săgeată din vâsc. Apoi, lacrimile albe ale zeiţei l-ar fi readus la viaţă, iar planta a devenit binecuvântată. În Scandinavia, tradiţia spunea că dacă duşmanii se întâlnescu pe câmpul de luptă sub vâsc, nu se mai luptau în ziua respectivă.

De fapt, vâscul este un parazit care nu are rădăcini şi care creşte în alţi copaci. Planta, deşi otrăvitoare în stare brută, este si un leac pentru numeroase afecțiuni.

Vâscul, tradiția împrumutată care aduce noroc