Varianta Omicron a SARS-CoV-2 a adus pandemia într-o nouă fază și i-ar putea pune capăt în Europa, a declarat duminică directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru regiunea europeană, Hans Kluge, potrivit The Times of Israel.
„Este plauzibil că regiunea spre îndreaptă spre un soi de sfârșit al pandemiei”, a spus Hans Kluge pentru AFP, adăugând că varianta Omicron ar putea infecta 60% dintre europeni până în luna martie.
Odată ce valul Omicron din Europa se va fi calmat, „va exista timp de câteva săptămâni și luni o imunitate globală, fie mulțumită vaccinului, fie pentru că oamenii au dobândit imunitate prin infectare, și va exista de asemenea o scădere ca urmare a sezonalității”, consideră Hans Kluge.
Potrivit oficialului, OMS anticipează că va exista „o perioadă de liniște” și că virusul SARS-CoV-2 ar putea reveni spre finalul anului, însă acest lucru nu înseamnă „neapărat ca va reveni pandemia”.
Varianta Omicron, despre care studiile de până acum spun că tinde să provoace forme de boală mai puțin severe decât tulpina Delta, a generat speranța că virusul SARS-CoV-2 ar putea începe să treacă din faza pandemică în una endemică, cum este gazul gripei sezoniere.
„Există multe discuții despre endemic, însă endemic înseamnă că… este posibil să prezici ce va urma să se întâmple. Acest virus a surprins de mai multe ori, deci trebuie să fim foarte atenți”, a avertizat directorul OMS pentru Europa.
În regiunea europeană a OMS – care curpinde 53 de țări, inclusiv câteva din Asia Centrală – varianta Omicron reprezenta o pondere de 15% din cazurile noi de infectare, conform datelor centralizate la 18 ianuarie. Cu doar o săptămână în urmă, indicatorul era la 6,3%, a precizat OMS.
România înregistrat în această săptămână un nou record negativ de cazuri depistate la nivel național în 24 de ore, mai exact 19.649. De altfel, autoritățile române au raportat peste 19.000 de infectări noi timp de trei zile la rând, situație care s-a schimbat odată cu bilanțul de duminică, când au fost declarate circa 14.000.